Prva zadarska katolička osnovna škola počela s radom

Slika korisnika valentinam
OŠ 'IVO MAŠINA'
Autor: 
Školu pohađaju Aurora, Anđela, Lukas, Šimun, Ivan B., Ivan M., Ivano, Nina i Tia Rea
Ines GRBIĆ
Jedna petica za nadbiskupa Puljića

Prvog dana nove školske godine s radom je počela novoosnovana prva katolička osnovna škola u Zadarskoj nadbiskupiji, OŠ Ivo Mašina u Zadru, koju je upisalo devet učenika prvog razreda. Pristigle učenike u pratnji roditelja i djelatnike škole predvođene v.d. ravnateljem don Rolandom Jelićem, u njihovoj učionici koja se nalazi u zgradi zadarskog Nadbiskupskog sjemeništa Zmajević', blagoslovio je i prigodnu riječ uputio zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Nazivajući taj susret „povijesnim trenutkom u avanturi početka rada katoličke škole“, nadbiskup je poželio Božji blagoslov novom početku, uspjeh u radu, dobrodošlicu te je zahvalio roditeljima na ukazanom povjerenju da u toj ustanovi školuju djecu.  Mons. Puljić je rekao da se prvi razred škole nalazi u zgradi sjemeništa koje nosi ime velikog zadarskog nadbiskupa Vicka Zmajevića koji je osnovao to sjemenište, a još prije tri stoljeća osobito se zalagao za unaprijeđenje hrvatskog jezika. Naziv škole nosi ime Ive Mašine, velikog sina rodom iz Preka, najboljeg učenika tadašnje gimnazije u Zadru koji je 1961. g. mučenički umro u 33. godini života u kaznionici u Staroj Gradiški.

„Volio je školu, studij, svoje mjesto, nadbiskupiju, hrvatski narod te je žrtva i mučenik toga svoga uvjerenja. Dao sam njegovo ime školi jer nas je zadužio svojim životom i radom. Nalazimo se u susjedstvu klasične gimanzije koja je posvećena velikom čovjeku našeg vremena, najvećem papi zadnjih stoljeća, sv. Ivanu Pavlu II. Kad završite osnovnu školu, preselite se tamo“ rekao je nadbiskup Puljić u obraćanju prvašićima. Potaknuvši ih na poštovanje roditelja i učitelja, nadbiskup je svakog učenika i njihove roditelje osobno pozdravio, razmijenivši radost i ohrabrenje u susretu.

Školu pohađaju Aurora, Anđela, Lukas, Šimun, Ivan B., Ivan M., Ivano, Nina i Tia Rea.

Djeca će se dovoditi u školu od 7,00 sati i u školi ostaju do 17,00 sati. Nastava se održava od 8,00 do 11,30 sati. U produženom boravku djeca će biti opskrbljena obrocima (doručak, ručak, užina) a knjige će ostavljati u školi. S učiteljicom u produženom boravku u školi će rješavati domaće zadaće.

„Želimo da vrijeme izvan škole kući, djeca provode s roditeljima. Bitan je susret, razgovor, druženje djece i roditelja. Želimo da sate nakon posla roditelja, djeca s njima provedu u igri, zajedništvu i razgovoru“ rekao je ravnatelj Jelić, istaknuvši da je prvi dan u katoličkoj osnovnoj školi povijesni trenutak za Zadar, Zadarsku županiju i Zadarsku nadbiskupiju. „Nakon dugo godina promišljanja i želje, ostvarila se težnja da Zadar dobije prvu katoličku osnovnu škjolu. Hvala nadbiskupu Puljiću na interesu, upornosti i svemu učinjenome da djeca mogu započeti novu avanturu u svom životu. Sretan sam jer nas je Božja providnost vodila i dovela do trenutka da možemo početi pisatu novu povijest u Zadru, Zadarskoj županiji i Zadarskoj Crkvi, da se možemo podičiti katoličkom školom koja je doprinos odgoju i obrazovanju u Zadarskoj nadbiskupiji“ rekao je ravnatelj Jelić.

opširnije sutra u tiskanom izdanju

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 4 (4 glasova)