DANAS POČINJE CRAFT BEER FESTIVAL Uživajmo u domaćim craft pivima i budimo odgovorni prema okolišu

Slika korisnika valentinam
Inicijativa EKO Zadra
U suradnji s organizatorom Zadar Craft Beer Festivala Jakovom Kolegom, Udruga Eko-Zadar postavit će natpise s nekim činjenicama o problemu s plastičnim otpadom s kojim se kao čovječanstvo suočavamo na globalnoj razini
Craft Beer Festival održava se na zadarskoj rivi

Danas, na zadarskoj Rivi (Obala kralja Petra Krešimira IV.), započinje četvrti Zadar Craft Beer Festival. Festivali ovoga tipa, ali i raznorodni drugi, događaju se u jeku kampanja protiv upotrebe jednokratne plastike i intenziviranog osvještavanja diljem svijeta o posljedicama njenog korištenja. Nažalost, gotovo svaki festival završi s hrpom plastičnih čaša, cigaretnih opušaka i ostalog plastičnog otpada u okolišu.

U suradnji s organizatorom Zadar Craft Beer Festivala Jakovom Kolegom, Udruga Eko-Zadar postavit će natpise s nekim činjenicama o problemu s plastičnim otpadom s kojim se kao čovječanstvo suočavamo na globalnoj razini. Također, svi sudionici/e festivala bit će zamoljeni da na svojim štandovima postave molbu za odlaganje cigaretnih opušaka, plastičnih čaša i ostalog otpada u predviđene kante za otpad čiji je broj, u dogovoru s Čistoćom Zadar, organizator ove godine povećao.

Mnogi pušači i pušačice nisu ni svjesni/e da je jednom opušku od cigareta potrebno od 1 do 5 godina da se razgradi, a nekim filterima čak i do 10 godina. O dugotrajnosti razgradnje plastike ne treba puno ni govoriti - samo jednoj plastičnoj šalici treba od 65 do 75 godina da se razgradi. Ako dodamo tome informaciju da gotovo svaki komad plastike ikad proizveden u svijetu još uvijek postoji, itekako možemo zamisliti razmjere onečišćenja Zemlje plastikom.

Stoga, ovom mini akcijom, Udruga „Eko-Zadar“ želi potaknuti na promišljanje o štetnosti upotrebe jednokratne plastike te o mogućim rješenjima čija primjena uvelike ovise o promjeni naših navika. Jedno od rješenja za svakoga od nas je ponijeti vlastitu višekratnu čašu sa sobom na festival i, ako ste pušač/ica, malu pepeljaru ili nešto što će poslužiti u tu svrhu. Još jednom, svi posjetitelji i posjetiteljice festivala se mole da otpad bacaju isključivo u kante predviđene za otpad.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 3 (1 glasova)