Dr. Marković Petrović: Medijska propaganda negativno utiče na reproduktivno zdravlje žena

Slika korisnika valentinam
AYURVEDOM DO REPRODUKTIVNOG ZDRAVLJA
Glavni etiološki faktori koji negativno utiču na reproduktivno zdravlje muškaraca i žena i koji dovode do hormonalne neravnoteže su stresan način života, toksini prisutni u vanjskoj sredini i hrani, nepoštovanje principa zdrave ishrane, loša dnevna rutina…nabrajala je dr. Marković Petrović
Arif SITNICA
dr. sci. med. Gordana Marković Petrović

ZADAR – U četvrtak je u Gradskoj knjižnici Zadar predavanje " Ayurvedom do poboljšanja reproduktivnog zdravlja i zdravog začeća" održala dr. sci. med. Gordana Marković Petrović.

- Ayurveda je drevna indijska medicina čija primjena vjekovima unazad ljudima omogućava da usklađivanjem svog načina života s prirodom i njenim ciklusima održe i poboljšaju ne samo svoje zdravlje, već i svoj cjelokupni život. U prijevodu Ayurveda znači “nauka o životu” te od trenutka kada počnemo da ju primenjujemo, oplemenjuje, kao što sam već naglasila, sve aspekte našeg života, kratko je objasnila okupljenima što je Ayurveda dr. Marković Petrović.

U nastavku predavanja se fokusirala, shodno nazivu događanja, temi zbog koje je došla u Zadar, problemu koji danas pogađa sve veći i veći broj parova.

- Jedna od najznačajnih oblasti u Ayurvedi je reproduktivno zdravlje, koje se smatra ogledalom funkcioniranja svih fizioloških procesa koji se odvijaju u organizmu. U skladu sa tim i mogućnost začeća, tok same trudnoće i zdravlje bebe, uvjek zavise od općeg zdravlja budućih roditelja. Poznato je da širom svijeta dolazi do povećane učestalosti oboljevanja žena od endometrioze, policističnog ovarijalnog sindroma, hormonalnih neravnoteža, prevremene menopauze i drugih bolesti reproduktivnog sistema, kao i do pojave oligospermije i azospermije kod muškaraca, što značajno smanjuje mogućnost zatrudnjivanja. Glavni etiološki faktori koji negativno utiču na reproduktivno zdravlje muškaraca i žena i koji dovode do hormonalne neravnoteže su stresan način života, toksini prisutni u vanjskoj sredini i hrani, nepoštovanje principa zdrave ishrane, loša dnevna rutina…nabrajala je dr. Marković Petrović i dodala kako suvremeni društveni trendovi nameću ženama da se više profesionalno angažiraju što s jedne strane sa sobom često donosi dugotrajni rad i veliko fizičko iscrpljivanje, a s druge strane vrijeme za odmor je kratko što svakako ne pogoduje začeću.

- Medijska propaganda aktivnog načina života tokom menstruacijskog krvarenja, koja podrazumijeva sportske treninge, večernje izlaske, kao i upotrebu tampona tokom menstruacije predstavljaju ključne faktore koji negativno utiču na reproduktivno zdravlje žene, a da ne izdvajam intimne odnose tijekom krvarenja koji značajno doprinose narušavanju zdravlja žene.

Doktorica je objasnila i na koji način Ayurveda dijagnosticira probleme sa zdravljem, demonstriravši pulsnu dijagnostiku, metodu na osnovu koje, promatranjem pulsa na poseban način, ayurvedski liječnik dobija uvid u našu konstituciju, kapacitete te slabe tačke koje postoje u našoj fiziologiji ili, pak, prisustvo neravnoteža koje u trenutku pregleda egzistiraju unutar nas.

- Na osnovu tih podataka kreira se, kako preventivni tretman koji će doprinjeti poboljšanju našeg imuniteta i unapređenju našeg celokupnog zdravlja, tako i terapija koja će pokrenuti samoisceljujuće mehanizme u našem organizmu i na taj način, veoma često, otkloniti postojeće tegobe i neravnoteže. Tretman pre planirane trudnoće obuhvata higijensko- dijetetske preporuke za otklanjanje neravnoteža nađenih pulsnom dijagnostikom, balansiranje menstruacionog ciklusa žene, individualno kreiranu detoksikaciju oba partnera i stimulaciju regeneracije reproduktivnog sistema. Neizostavna je preporuka o prakticiranju Transcendentalne meditacije, koja se, prema do sada sprovedenim naučnim istraživanjima, smatra jednom od najsuperiornijih tehnika za otklanjanje negativnih posledica stresa i balansiranje fizioloških procesa, a posebno značajni segmenti u terapiji su i prekoncepcijska i koncepcijska dijeta koje dodatno pozitivno utiču na mogućnost začeća, objasnila je dr. Marković Petrović i zaključila da na osnovu svog dosadašnjeg iskustva smatra posebno značajnim faktorom za unapređenje zdravlja žena u budućnosti educirati djevojčice o zdravom stilu života koji se bazira na principima Ajurvede jer, kako smatra, ako devojčice još u periodu puberteta naučimo kako da vode računa o sebi, kako da se ponašaju tokom menstruacijskog ciklusa imati će šansu da narastu u zdrave žene, zdrave supruge i zdrave majke.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)