Droga onečišćuje mentalni okoliš

Slika korisnika admin
ovisnost
Na tribini je ukazano na prijetnju ovisnosti

Droga je smeće koje onečišćuje naš mentalni okoliš, rekao je poznati liječnik i borac protiv ovisnosti Slavko Sakoman, šef Odjela za ovisnost u KBC-u Sestara milosrdnica u Zagrebu, na javnoj tribini koja je održana u četvrtak predvečer u hotelu Kolovare u povodu obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti.

Osim dr. Sakomana na tribini je trebao sudjelovati i poznati liječnik alternativne medicine Drago Plečko, no on je zbog zdravstvenih problema morao otkazati svoj posjet pa je umjesto njega kao predavač sudjelovao Tomislav Stanić, umirovljeni glavni inspektor u Sektoru kriminalističke policije Ministarstva unutarnjih poslova.

Tribina je privukla velik broj posjetitelja, a organizirali su je Upravni odjel za socijalnu skrb i zdravstvo Grada Zadra te Služba za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo.

- Ekologija uma i mentalni prostor čovjeka, ono nešto što čini psihički aspekt ljudskog tijela utjecajem kemijske supstancije postaje nevjerojatna konstrukcija. Konstrukcija molekula koje zauzimaju izmijenjene pozicije u našem mozgu koje mi prepoznajemo i doživljavamo kao promjenu našega stanja, fazu slobode, koja je najsnažnija potreba u čovjeku. No, zašto ustrajemo u tom ponašanju kada znamo da se iz tih posljedica ne možemo izvući? Možemo li uopće utjecati na naš mentalni okoliš, na naše znanje i iskustvo, upitao se u svom uvodnom predavanju dr. Sakoman i kazao kako je lako postati teški ovisnik, ali je teško ostati trajni doživotni apstinent.

- U Hrvatskoj uopće ne postoji zabilježen broj ljudi koji su ovisni o psihoaktivnim lijekovima, ali moram istaknuti da je benzodiazepin jedan od najizdavanijih lijekova u Hrvatskoj, rekao je Sakoman i dodao kako ne postoji evidencija ovisnika o toj vrsti lijekova što je veliki problem.

Dodao je da je obitelj temeljni stup prevencije te da bi se osim obitelji u prevenciju trebale uključiti i škole koje su i odgojne, a ne samo obrazovne ustanove.

Tomislav Stanić rekao je da se već dugi niz godina bavi kriminalitetom droga te kako je taj kriminalitet zadržao svoj kontinuitet.

- Tri su točke problema - proizvodnja droge u svijetu, transport i plasiranje droge na tržište, dodao je Stanić ističući kako su već u devedesetim godinama imali predviđanja da bi moglo doći do povećanja organiziranog kriminala. Još je dodao da je velik problem što danas dominiraju koruptivni elementi koji su ušli duboko u sve pore društva, zbog čega problem organiziranog kriminala nije moguće selektivno rješavati.

 CRNI BROJEVI

Procjenjuje se da je u Hrvatskoj milijun i 300.000 ovisnika o nikotinu zahvaljujući čemu se u proračun godišnje slijeva oko 4 milijarde kuna zbog taksi od prodaje cigareta. Osim njih "voli popiti" i do 900.000 ljudi, dok je teških ovisnika o alkoholu oko 180.000. Trava je najuživanija droga i o njoj je ovisno oko 100.000 ljudi.

- U Hrvatskoj se svake godine registrira oko 2.000 novih ovisnika o tvrdim drogama, istaknuo je Sakoman.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno