Subota, 4. veljače 2023

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

PJEŠICE NA HODOČAŠĆE

Branitelji i Hrvati iz Bosanske Posavine krenuli prema Vukovaru

Autor: Hina

17.11.2022. 16:46
Branitelji i Hrvati iz Bosanske Posavine krenuli prema Vukovaru

Foto: Emica Elvedij/PIXSELLBlizu 80 bivših hrvatskih branitelja iz Bosanske Posavine krenulo je u četvrtak pješice na hodočašće prema Vukovaru, a prije pet dana na taj put krenuli su branitelji iz središnje Bosne, dok se večeras i sutra očekuje dolazak većeg broja Hrvata iz BiH kako bi se priključili Koloni sjećanja u gradu heroju.


Nakon što su položili vijence i zapalili svijeće ispred Spomen obilježja u Orašju pripadnici tamošnje Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata, te njihove kolege iz općine Domaljevac-Šamca krenuli su prema Vukovaru. Njima su se priključili ratni vojni invalidi i djeca poginulih branitelja.


Predsjednik Vlade Posavske županije Đuro Topić izrazio je zahvalnost udrugama iz Domovinskoga rata što 15 godina zaredom odaju počast i zahvalu braniteljima Vukovara. Na putu prema gradu heroju poklonit će se i drugim hrvatskim žrtvama.
Krajem prošloga tjedna skupina bivših hrvatskih branitelja iz Lašvanske doline u središnjoj Bosni te članova Udruge „Blaženi Alojzije Stepinac“ krenula je iz Viteza na 260 kilometara dug put prema Vukovaru kako bi odali počast njegovim žrtvama.


Simbolično su na hodočašće krenuli s groblja Prahulja u Travniku, koje je nastalo u ratu i u kojemu je pokopano više od dvije stotine poginulih hrvatskih branitelja. Središnju Bosnu se zbog velikog broja stradalih Hrvata naziva ‘bosanskohercegovačkim Vukovarom’.


Veliki broj bivših branitelja i Hrvata iz BiH će se tijekom noći i jutra uputiti prema Vukovaru kako bi obilježili 31. obljetnicu žrtve njegovih ljudi.