ponedjeljak, 6. veljače 2023

Weather icon

Vrijeme danas

1 C°

Ogorman broj stradalih

Glavni stožer oružanih snaga objavio njihovu procjenu broja stradalih u sukobu u Ukrajini, brojke zaprepašćuju

Autor: Hina

22.01.2023. 21:18
Glavni stožer oružanih snaga objavio njihovu procjenu broja stradalih u sukobu u Ukrajini, brojke zaprepašćuju

Foto: ReutersU gotovo godinu dana sukoba u Ukrajini poginulo je i ranjeno blizu 180.000 ljudi u redovima ruske vojske i 100.000 na ukrajinskoj strani, ne računajući 30.000 ubijenih ukrajinskih civila, pokazuje procjena koju je u nedjelju objavio zapovjednik norveških oružanih snaga.


“Ruski gubici su blizu 180.000 poginulih i ranjenih vojnika”, izjavio je načelnik glavnog stožera norveških oružanih snaga Eirik Kristoffersen u razgovoru za mrežu TV2, ne navodeći odakle su ti podaci.


Norveška, koja ima granicu s Rusijom, članica je NATO-a od njegova osnutka 1949. “Ukrajinski gubici su vjerojatno više od 100.000 mrtvih i ranjenih. Uz to, Ukrajina ima oko 30.000 poginulih civila u tom strašnom ratu”, dodao je norveški general.
Rusija i Ukrajina već mjesecima nisu objavile pouzdane podatke o svojim gubicima.


U studenom je načelnik združenog stožera američke vojske Mark Milley rekao da ruska vojska ima više od 100.000 mrtvih i ranjenih i da je na ukrajinskoj strani “vjerojatno” slično stanje.


Ti se brojevi ne mogu provjeriti iz neovisnog izvora.


Unatoč teškim gubitcima, “Rusija je kadra nastaviti (ovaj rat) još dugo”, rekao je norveški general u nedjelju, uz napomenu da Moskva raspolaže mobilizacijskim i kapacitetima u proizvodnji oružja.


“Najviše zabrinjava hoće li Ukrajina moći zadržati ruske zračne snage izvan rata” pošto ih je sve dosad držala po strani “zahvaljujući svojoj protuzračnoj obrani”.


U ruskim napadima zadnjih mjeseci uglavnom su korištene rakete dugog dometa.


Norveški general je ujedno pozvao da se Ukrajini čim prije pošalju borbeni tenkovi, s čime je dosad najviše otezala Njemačka.


“Budu li tijekom zime prešli u ofenzivu, trebaju im čim prije”, rekao je Eirik Kristoffersen za TV2.


Unatoč žurnim pozivima Ukrajine i niza europskih zemalja, Berlin je u petak odbio poslati Kijevu svoje tenkove Leopard.


Takve tenkove imaju i neke druge europske zemlje, pa tako i Norveška, ali za njihovu dopremu Ukrajini u načelu je potrebno njemačko odobrenje.