Petak, 24. ožujka 2023

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

dodjela zemljišta

Kaos u poljoprivredi

Autor: Hina

22.12.2022. 15:41
Kaos u poljoprivredi

Foto: davor kovačevićPotpredsjednik Socijaldemokrata Domagoj Hajduković upozorio je u četvrtak kako pri dodjeli poljoprivrednog zemljišta vlada kaos, a ono je osnovni preduvjet za bilo kakvu ozbiljniju poljoprivrednu proizvodnju i dugoročni odnos prema našim proizvođačima.


Vlada je dodjelu zemlje prebacila sa agencija i centraliziranog sustava na jedinice lokalne samouprave što se pokazalo kao potpuni promašaj, ocijenio je Hajduković na konferenciji za novinare.


Neke jedinice lokalne samouprave nove natječaje za zakup zemlje nisu raspisale od 2015. već su nastavili obrađivati zemlju temeljem posljednjeg natječaja, uz potvrde jedinica lokalne samouprave.
No, u posljednje vrijeme inspektori izlaze na teren te ih kažnjavaju zbog toga te se radi o paradoksu da država kažnjava poljoprivrednike zbog njezinog vlastitog propusta, kazao je Hajduković.


Poljoprivrednicima ostaje ili da se nagode sa sudom i na taj način odustanu od zemlje u budućnosti, ili da plaćaju kazne jer se ne zna kada će biti raspisan novi natječaj. Hajduković stoga apelira na vladu da hitno nađe rješenje za taj problem.


Zamjenik glavnog tajnika Socijaldemokrata Sebastijan Svat rekao je da je naša zemlja izgubila 400 tisuća stanovnika ali i 400 tisuća hektara poljoprivrednog zemljišta koje se nekad obrađivalo, a više se ne obrađuje.


Upozorio je kako već 31 godinu nemamo središnji registar poljoprivrednog zemljišta pomoću kojeg bi se vidjele s kojim resursima raspolažemo. Ukoliko poljoprivrednici odustanu od obrađivanja zemlje zbog kazni koje im prijete to će biti dodatnih 150 do 200 tisuća hektara koji neće biti u obradi.