Petak, 24. ožujka 2023

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

HRVCON

Milanović i Banožić ispratili hrvatske vojnike u Poljsku, šaljemo i Panzer haubice

Autor: Hina

16.01.2023. 21:53
Milanović i Banožić ispratili hrvatske vojnike u Poljsku, šaljemo i Panzer haubice

Foto: MORH :F. Klein/MORH/T. BrandtPredsjednik Republike Zoran Milanović i ministar obrane Mario Banožić danas su odvojeno u Bjelovaru prisustvovali svečanom ispraćaju 11. hrvatskog kontingenta (HRVCON) u sklopu NATO aktivnosti Ojačane prednje prisutnosti (Enhanced Forward Presence – EFP) koja se odvija u Poljskoj.


U sastavu 11. HRVCON-a su 73 pripadnika Hrvatske vojske (HV), među kojima devet žena koji će u Poljskoj boraviti sedam mjeseci. U sklopu kontingenta prvi put se u područje aktivnosti upućuje bitnica Panzer haubica PzH 2000.


EFP je aktivnost NATO-a saveza koje se osim Poljske održava još i u tri baltičke države – Litvi, Letoniji i Estoniji. Cilj ove NATO misije je da štiti sigurnost članica na istočnom krilu Saveza, a ona je osnovana 2015. na NATO samitu u Varšavi kao odgovor na rusku aneksiju Krima.
NATO prisutnost u ovim zemljama odvija se kroz četiri multinacionalne borbene skupine na razini bataljuna kojima zapovijedaju visoki časnici iz Velike Britanije, Kanade, Njemačke i Sjedinjenih Američkih Država.


Nakon ruske invazije na Ukrajinu koja je započela 24. veljače prošle godine ustanovljene su još četiri multinacionalne borbene skupine na razini bataljuna koje su smještene u Bugarskoj, Rumunjskoj, Mađarskoj i Slovačkoj.


Milanović: I gdje god idete, vijte hrvatski barjak


Milanović je vojnicima poručio da čuvaju ugled i reputaciju Hrvatske koji su teško stečeni.


– I gdje god idete, vijte hrvatski barjak. Gleda vas se kao hrvatske vojnike i predstavnike Hrvatske. Učite, školujte se i iskoristite svaku priliku da napredujete da biste se, kada se vratite u Hrvatsku, mogli opet posvetiti onome što je vaš primarni zadatak, što je u srcu vašeg poslanja, a to je obrana Hrvatske, njezinih ljudi, prostora, teritorija, demokratske vlasti, odnosno ustavnog poretka, rekao je Milanović.


On je poručio pripadnicima HV-a da čuvaju ugled i reputaciju Hrvatske, te ukazao na činjenicu da su haubice s kojima putuju u Poljsku javnosti prvi put pokazane na vojnom mimohodu 2015. godine.


– Nadam se da su kvalitetno održavane i nadam se da neće morati biti upotrijebljene u onom užem smislu riječi. Učite i stečeno znanje primijenite u onomu što vam je primarni zadatak, a to je obrana Hrvatske, rekao je Milanović.


Banožić: Iskoristite ovo vrijeme s američkim saveznicima


Banožić je rekao da je uvjeren da vojnici znaju da u Poljskoj neće predstavljati samo sebe, te da je stoga njihova odgovornost još i veća.


– Drago mi je čuti kako ste spremni na sve izazove i zadaće koje se pred vas postave i kako u područje aktivnosti odlazite sigurni u sebe i svoje kolege.


Vjerujem kako vašim obiteljima i prijateljima ovo vrijeme bez vas neće biti jednostavno te im ovim putem upućujem zahvalu što vas podržavaju na vašem vojničkom putu.


Iskoristite vrijeme tijekom aktivnosti u Republici Poljskoj u djelovanju s našim američkim i svim drugim saveznicima u okviru Borbene skupine kako bi usvajali i dijelili znanja i izgrađivali sposobnosti, rekao je Banožić.


Promocija polaznika Vojnog inženjerstva i Vojnog vođenja


Milanović je danas bio i u Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” u Zagrebu na Akademskoj promociji polaznika preddiplomskih i diplomskih sveučilišnih studija Vojnog inženjerstva i Vojnog vođenja.


Poručio im je i neka rade na sebi nemilosrdno u suradnji sa zapadnim saveznicima (NATO), a hrvatska će im država u tome pružiti potporu.


Milanović je također rekao kako su oni nasljednici donedavno jedine borbene generacije, uz bosanskohercegovačku vojsku, na području Europe koji su oružjem branili zemlju i stvarali je.


– No, prije godinu dana sve se okrenulo i gledamo nešto strašno, što se ne može zanemariti i okrenuti glavu, ali i nešto čiji dio nećemo biti osim ako nas se ne znam kakva nevolja na to natjera, naglasio je Milanović.