Utorak, 21. ožujka 2023

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

PORUČUJE MUŠKARCIMA MOLITELJIMA

“Možda bi i postali autoriteti da umjesto klečanja odete ženi pomoći da skuha i pospremi”

Autor: Hina

07.12.2022. 17:19
“Možda bi i postali autoriteti da umjesto klečanja odete ženi pomoći da skuha i pospremi”

Foto: Davor Puklavec/PIXSELLSaborska zastupnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš rekla je u srijedu kako ne treba odmahivati rukom na skupinu muškaraca koja kleči i moli, među ostalim, za čedno odijevanje žene, jer je pozivanje na tradicionalne vrijednosti kad se radi o politici i uređivanju društva rijetko nešto dobro.


Radi se o dobro organiziranim udrugama, koje svoju inspiraciju a vjerojatno i materijalnu pomoć crpe od sličnih pokreta iz SAD-a i Europe s jasnom agendom a to je povratak tzv. tradicionalnim vrijednostima, koje zapravo znače dominaciju muškaraca nad ženama te vrlo opasno uređenje društva, rekla je Mrak Taritaš (Klub Centra i GLAS-a) u slobodnom govoru u Saboru osvrćući na muškarce koji se svake prve subote u mjesecu mole na Trgu bana Jelačića.


Organizacije koje stoje iza takvih događaja su moćne što se, kazala je, vidjelo na primjeru referenduma o braku  “kad su jednom općom zamjenom teza uz svesrdnu političku pomoć HDZ-a uvjerili ljude da je brak tobože u opasnosti i da ga treba zaštititi”.
Njihova moć vidjela se nedavno i u SAD-u koja je “bačena 50 godina u natrag” kad je u pitanju pravo na pobačaj, kao jedan od simbola ženskih prava i političke i društvene slobode i ravnopravnosti.


“Oni koji pozivaju na tradicionalne vrijednosti ne pozivaju na 1968. Oni pozivaju na neka druga vremena, vremena nejednakosti, dominacije jednih nad drugima i vremena u kojima su muškarci mislili da mogu odlučivati za žene. Ta vremena su na sreću prošla, ali moramo jako paziti da nam se ne vrate”, upozorila je Mrak Taritaš.


“Možda da umjesto klečanja s ekipom odete doma ženi pomoći da skuha i pospremi, možda bi i postali autoriteti. Naravno, ako uopće imate ženu”, poručila je zastupnica.


Vladin prijedlog o sudjelovanju u EUMAM-u protuustavno gurnut u Sabor


Nino Raspudić (Klub Mosta) rekao je da je vladin prijedlog o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga u misiji EU za vojnu pomoć za potporu Ukrajini protuustavno gurnuta u Sabor, kako bi se izbjegli dijelovi članka 7. Ustava RH.


“Ova je odluka protuustavno gurnuta u Sabor i to providnom manipulacijom kojom se želi izbjeći stavak 8. i 9. članka 7. koji govore o situacijama kada naša vojska prelazi granice i dolazi u druge države, odnosno o ulasku oružanih snaga država saveznica u Hrvatsku radi vježbe i obuke, a gdje suodlučuju predsjednik Republike i Vlada, ali ne i Sabor”, kazao je Raspudić


Za razliku od ranijih odluka u kojima je Sabor odlučivao temeljem članka 7. Ustava, u toj vladinoj odluci predlaže se istovremeno u prve dvije točke upućivanje vojnika RH u neku drugu državu EU radi vojne pomoći Ukrajini i ulazak vojnika Ukrajine u Hrvatsku radi vojne pomoći toj državi.


Pritom, Ukrajina nije članica NATO-a i EU te ta odluka nije vezana uz NATO niti proizlazi iz nekog međunarodnog ugovora nego iz Odluke Vijeća EU, naglasio je.


Raspudić kaže  da se pravno gledano pojam “oružane snage država saveznica” odnosi na države članice NATO-a i EU i to na temelju međunarodnih ugovora koje je naša zemlja ratificirala.


“Međutim, oružane snage bilo koje druge države, ukoliko ne postoji međunarodni ugovor, ne bi se pravno mogle smatrati oružanim snagama države saveznice. Odluka Vijeća EU nije pravni temelj za definiranje oružanih snaga Ukrajine državom saveznicom”, smatra Raspudić.