Nedjelja, 29. siječnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

2 C°

dan grada

„Otočac je kao rijeka Gacka-grad koji teče“!

Autor: Marin Smolčić

20.01.2023. 15:45
„Otočac je kao rijeka Gacka-grad koji teče“!

Foto: Marin Smolčić

Obilježavanje sv. Fabijana i Sebastijana, Dana Grada Otočca, započelo je jutros polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika poginulim braniteljima u Gradskom parku. Nakon toga je u crkve Presvjetlog trojstva služena sveta misa koju je predvodio otočki župnik vlč. Marinko Miličević.


Vrhunac današnje svetkovine bila je svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Otočca koja je održana u velikoj dvorani Gackog pučkog otvorenog učilišta.


Nakon pozdravnih riječi predsjednika Gradskog vijeća Grada Otočca Tina Ostovića pred prepunom dvoranom govorio je gradonačelnik Otočca Goran Bukovac. U svojem je govoru sublimirao brojne pomake vezane uz kulturu, sport, turizam, gospodarstvo i socijalnu skrb.


-Stvarali smo i stvaramo uvjee za još bolji život u našem gradu. Za sve njegove žitelje, posebno za mlade ljude koji su odlučili ovdje ostati i graditi svoje živote. Vjerujem da mnoge neprilike koje nas pritišću možemo okrenuti u svoju korist i stvarati neke nove prspektive za rad i razvoj.


Prihvaćajući stvarnost, okrenuti ih prema budućnosti i modernim idejama slobodnog i ravnopravnog društva možemo stvoriti nove vrijednosti i potaknuti ostanak onih  sugrađana koji možda razmišljaju o odlasku, istaknuo je gradonačelnik Bukovac navodeći podatak po kojem prema zadnjem popisu stanovništva na širem području Otočca živi oko 8 000 ljudi.


Tijekom svečane sjednice Gradskog vijeća prikazan je promotivni film u kojem je prikazan sažetak mnogih aktivnosti sadašnje gradske vlasti, neprijeporne prirodne ljepote Gacke doline, scene s brojnih manifestacija u svrhu valoriziranja posebnosti ove turističke destinacije u koju su zadnjih godina počeli ulagati brojni investitori iz drugih dijelova Hrvatske.


Film završava riječima „Otočac je kao rijeka Gacka-grad koji teče!“


Župan Petry:“Ličko-senjska županija funkcionira kao nedjeljiva cjelina“!


Pred brojnim uzvanicima pridošlim iz cijele Hrvatske, predstavnicima mnogih institucija, državnim tajnicima, ravnateljima  javnih poduzeća,  ustanova, predstavnicima policije i vojske, gradonačelnicima i načelnicima općina govorio je župan ličko-senjski Ernest Petry.


-Ličko-senjska županija je u ovih godinu i pol dana mojega mandata otvarila izvrsnu suradnju sa svim Gradovima i Općinama na ovome  području. Isto tako smo zavidnu suradnju imali i sa svim javnim poduzećima, brojnim udrugama, Crkvom, policijom, vojskom… Zajedno s Gradom Otočcom pratili smo sve projekte prema resornim Ministarstvima Vlade RH,  fondovima. Isto se događalo i s ostalim državnim institucijama.


Na području Grada Otočca najviše ulaganja imali smo u zdravstvu, školstvo, infrastrukturi, uskoro ćemo obnoviti stacionar Doma zdravlja u Otočcu, pomoći pri povlačenju novih sredstava iz državnih i EU fondova. Na području Otočca se gradi „Sigurna kuća“, izvršene su pripreme za izgradnju mini-hidrocentrale u Otočcu.


U dogovorima s Ministarstvom branitelja već su daleko odmakli pregovori oko izgradnje Doma za skrb o hrvatskim braniteljima. To zaslužuje grad Otočac, ali i cijela Ličko-senjska županija.  Na ovaj način u tijeku je realizacija mnoštva projekata za koje znamo da će poboljšati kvalitetu života.


Mi ne dijelimo naša četiri grada i naših osam općina. Tu nema nadmetanja niti konkurencije, nema kontriranja nego radimo zajednički i tako odlučjujemo što  ćemo najprije realizirati, naglasio je župan Petry dobivši frenetičan pljesak publike.


Dobitnici priznanja i medalje povodom Dana Grada Otočca


Odlukom Gradskog vijeća Grada Otočca javna priznanja i nagrade  povodom Dana Drada dodijeljena su mons. mr. Tomislavu Šporčiću, svećeniku u miru, koji je dobio povelju počasnog građanina Otočca, nagradu za životno djelo Grada Otočca dobili su   pedagog Ante Devčić i otočki pilot Dušan Bobić. Plaketa Grada Otočca dodijeljena je DVD-u Sinac i OPG-u „Bronzi Bee“ iz Prozora. Plaketa Grada Otočca pripala je i Pizzeriji „Ruspante“ iz Sinca za turističku promociju Grada Otočca.


Za općepriznat  nesebični i predani rad  na zaštiti, promicanju i unapređenju operativne sposobnosti vatrogastva na području Grada Otočca, medalja Grada Otočca dodjeljena je


Hrvoju Ostoviću iz Otočca.


Medalja je pripala i Jasni Ilić iz Sinca za zapažen osobni doprinos organizaciji kulturnih manifestacija radi očuvanja tradicije i običaja Gacke doline kao i nesebičan doprinos razvoju kulturnog stvaralaštva. Višegodišnji humanitarni rad na području Grada Otočca priskrbio je Humanitarnoj udruzi „Dobra volja“ iz Zagreba medalju Grada Otočca.