Utorak, 7. veljače 2023

Weather icon

Vrijeme danas

0 C°

Broj računa povećan

Potvrda poskupljenja “crno na bijelo”. Siječanjski promet u ugostiteljstvu čak je 41 posto veći nego lani!

Autor: Jagoda Marić

25.01.2023. 16:35
Potvrda poskupljenja “crno na bijelo”. Siječanjski promet u ugostiteljstvu čak je 41 posto veći nego lani!

Foto: Arhiva NLRast vrijednosti u prometu gotovinom na koji su cijelu prošlu godinu ukazivali podaci iz fiskalizacije nastavio se i u ovoj godini. Promet u trgovini, ugostiteljstvu, smještaju i ostalim uslužnim djelatnostima rastao je lani dijelom zbog oporavka gospodarstva nakon pandemije, ali kako je godina odmicala i sve više zbog inflacije, odnosno rasta cijena.


Trend se očito nastavio


Trend se očito nastavio i od 1. siječnja, samo sada će se rasprave voditi oko toga koliko je tome pridonijelo poskupljenje koje se nije moglo izbjeći zbog rasta ulaznih troškova, a koliko to što su pojedini sudionici na tržištu iskoristili to što se konverzija u eure događa u vrijeme visokih stopa inflacije, pa su dodatno podigli cijene.


U razdoblju od 1. do 23. siječnja sustav fiskalizacije zabilježio je povećanje izdanih računa nešto manje od šest posto, a njihov je iznos veći za čak 21,7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Vrijednost svih fiskaliziranih računa u 23 siječanjska dana bila je nešto manja od 1,65 milijardi eura.
Trgovine su izdale 3,3 posto više računa, ali je vrijednost koju su pri tome naplatile veća za 17,26 posto nego što je bila lani.


Najveći skok


Najveći skok dogodio se u djelatnosti ugostiteljstva i pružanja usluge smještaja gdje je izdano čak 17,74 posto više računa, a ukupan promet po tim računima bio je 145,7 milijuna eura, što je znači da je njihova vrijednost čak 41,15 posto veća nego u istom razdoblju prošle godine.


Broj izdanih računa pokazuje da su ugostitelji i oni koji se bave smještajem doista odradili više usluga, Hrvatska je, pokazuju to svi podaci u siječnju, doista imala i više inozemnih gostiju nego u istom razdoblju 2022. godine kad su na snazi bile brojne epidemiološke mjere, ali su postojala i neka ograničenja oko putovanja u svijetu.


No, rast prometa veći od 41 posto ukazuje i na to da su cijene u ugostiteljstvu značajno veće u siječnju ove godine, u odnosu na isti mjesec 2022. godine, a to je i djelatnost u kojoj se građani najviše žale na porast cijena nakon uvođenja eura, odnosno da konverzija nije bila tek preračunavanje iz jedne valute u drugu, nego i prilika za poskupljenja. Sve ovo znači i da su porasli prihodi države koja ubire PDV.