Nedjelja, 2. travnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

UŽASNI RAZMJERI FEMICIDA

Trinaest zastupnica u šutnji za 13 ubijenih žena

Autor: Hina

06.12.2022. 20:30
Trinaest zastupnica u šutnji za 13 ubijenih žena

Foto: Patrik Macek/PIXSELLSaborske zastupnice svih boja oporbe stoje danas u vrsti s natpisima o tome kako su žene u Hrvatskoj stradale, s datumom, imenom i načinom smrti. Trinaest ih je, od Domovinskog pokreta do SDP-a, dajući time podršku zahtjevu Ženske mreže Hrvatske da Vlada donese nacionalnu strategiju za suzbijanje nasilja nad ženama.


Ženama ubijenim ove godine, njih 13, posvetile su petominutnu šutnju u samoj sabornici, tražeći da se femicid definira kao specifično kazneno djelo i da se izmjenom zakonodavnog okvira omogući kažnjavanje nasilja nad ženama isključivo putem kaznene sfere, rekla je u ime zastupnica Marijana Puljak iz Centra.


– Femicid je moguće predvidjeti, obrazac je dobro poznat, upozorila je Puljak, uz objašnjenje da je femicid najekstremniji oblik rodno uvjetovanog nasilja, a u Hrvatskoj poprima užasne razmjere.
Stopa ubojstava kontinuirano bilježi porast, a po broju femicida Hrvatska se svrstala u red tri najgore zemlje Europske unije, upozorile su zastupnice. Šest majki ove su godine ubili njihovi sinovi, pet djevojaka i žena njihovi partneri ili bivši partneri, a dvije žene ubio je poznanik.


– Baš svako ubojstvo posljedica je opće tolerancije prema nasilju nad ženama, vidljive kroz relativizaciju problema, preblage kazne počiniteljima, preslabu podršku žrtvi, poručila je Puljak, a Urša Raukar Gamulin iz Zeleno-lijevog bloka posvetila je svoj slobodni govor šutnji za 13 ubijenih žena.


Članice Ženske mreže Hrvatske kao organizatorice akcije održale su prosvjede u 11 gradova diljem Hrvatske – Zagrebu, Splitu, Poreču, Virovitici, Pakracu, Malom Lošinju, Vukovaru, Rijeci, Bjelovaru, Belom Manastiru i Korenici.


Traže donošenje nacionalne strategije za sve oblike nasilja, poštovanje i dosljednu provedbu Istanbulske konvencije, da se nasilje nad ženama kažnjava kazneno, a ne prekršajno poput vožnje u tramvaju. Zahtijevaju i da se femicid tretira kao zasebno djelo u hrvatskom zakonodavstvu i praksi.


– Istraživanja Europskog instituta za rodnu ravnopravnost pokazuju značajnu korelaciju između manjka nacionalnih strategija za suzbijanje i prevenciju femicida i incidencije femicida, kazala je Dorotea Šušak iz ŽMH-a pozivajući na osmišljavanje strategije i njezinu primjenu u pravnom, psihosocijalnom i svakom drugom kontekstu.