Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

potraga traje

Turizmu u sezoni nedostaje 35 tisuća radnika: Veliki problem je povratak studenata na fakultete

Autor: Alenka Juričić Bukarica

03.03.2023. 21:36
Turizmu u sezoni nedostaje 35 tisuća radnika: Veliki problem je povratak studenata na fakultete

Foto: Arhiva ZL/Marin Gospić



Hrvatskom turizmu ove će turističke sezone nedostajati desetak posto više radnika nego lani, a u sektoru procjenjuju da im treba oko 35.000 djelatnika. Potraga za kadrovima počela je već krajem prošle godine, no turističke tvrtke još uvijek popunjavaju svoje redove u nadi da ove godine neće morati objekte zatvarati ranije jer studenti moraju natrag na fakultet, ili pak vagati koje objekte otvarati, a koje ne, jer nemaju dovoljno ljudi koji bi odradili sezonu.


Ove godine država je donijela neke mjere koje poslodavcima trebaju olakšati postupak dolaska do potrebnih kadrova.


U resornom Ministarstvu turizma i sporta (MINTS), tako su, komentirajući koje su promjene po pitanju zapošljavanja radnika u turizmu ove godine, istaknuli da je Vlada krenula rješavati ovaj problem sustavno i na više nivoa i to, navode, suradnjom svih nadležnih resornih ministarstava, u suradnji s poslodavcima i pronalazeći kratkoročna i dugoročna rješenja.


Dugoročni problem




Tako su u rješavanje problema uključeni Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo financija, i naravno MINTS. Što se tiče mjera koje će na lakše zapošljavanje utjecati već ove sezone, tu je, uz ostalo, unaprijeđena provedba mjere Stalni sezonac.


Naime, osigurana je mogućnost legalnog rada za drugog poslodavca za vrijeme sezonskog prekida posla. Ove godine uvedene su i promjene oko zapošljavanja stranaca, naime, unaprijeđen je i digitaliziran proces zapošljavanja stranih državljana na način da su suradnjom sektora turizma i MUP-a pojednostavljene procedure izdavanja radnih dozvola, posebno kada je riječ o osobama kojima je u prethodnoj godini već izdana radna dozvola, odnosno ako se radi o državljaninu treće zemlje koji se opet zapošljava kod istog poslodavca.


Promjena ima i oko isplata radnicima. Naime, povećane su neoporezive isplate, između ostalih dar djetetu do 15 godina starosti do 132,73 eura godišnje, prigodne nagrade (božićnica, naknada za godišnji odmor i sl.) do 663,62 eura godišnje i novčane nagrade za radne rezultate do 995,43 eura godišnje.


U MINTS-u su podsjetili i na dugoročne mjere kojima se nastoji zainteresirati mlade za rad u turizmu, s obzirom na to da nedostatak kadrova nije problem koji se može riješiti preko noći. Tri ključne aktivnosti u tom su smislu poticanje malog i srednjeg poduzetništva kroz EU fondove za cjelogodišnji rad u turizmu, uspostavljanje centara kompetencija te stipendiranje učenika i studenata ugostiteljsko-turističkih zanimanja.


Tako je resorno Ministarstvo osiguralo 6,6 milijuna eura kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti za transformaciju iznajmljivača u male poduzetnike te 90 milijuna eura kroz Višegodišnji financijski okvir za jačanje održivog rada i konkurentnosti te stvaranje novih radnih mjesta u malim i srednjim poslovnim subjektima.


Pomoć u školovanju mladima pomaže u odabiru struke / Foto GORAN KOVAČIĆ/PIXSELL


Centri kompetentnosti


Na taj način nastoje se stvoriti uvjeti za rad kroz cijelu godinu što će omogućiti i cjelogodišnji posao za radnike u turizmu. Tu su, dakle, i Centri kompetencije pa tako MINTS financira šest regionalnih centara kompetentnosti u ukupnom iznosu od preko 51,5 milijuna eura.


Projekti se 85 posto financiraju sredstvima iz Europskog socijalnog fonda, a 15 posto iz Državnog proračuna. Ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava potpisani su u lipnju 2020., a projekti traju do kraja ove godine. Kroz ovih šest regionalnih centara kompetentnosti nastoje se osigurati kvalitetni ljudski potencijali, koji će biti spremni aktivno i učinkovito se uključiti na tržište rada.


U projekt je uključeno najmanje 1.630 učenika te 510 nastavnika i drugih sudionika u procesu obrazovanja. Pri tome se kurikulumi mijenjaju u suradnji s poslodavcima, a planirano je izraditi više od 70 programa usklađenih s potrebama suvremenog tržišta rada.


Također, planirani su fleksibilni povremeni programi preko interneta, namijenjeni prilagodbi u trenutačnim okolnostima i uvjetima. Kroz projekt se podižu i kompetencije samih nastavnika. Inače, ideja je, a o tome su započeti dogovori, da se u projekt uključe i ponajbolji hrvatski kuhari, chefovi, kako bi svoja znanja prenijeli nastavnicima i učenicima.