ponedjeljak, 30. siječnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

2 C°

Proslava u Zagrebu

HTZ 30 godina uspješno svijetu predstavlja najbolje od Hrvatske

Autor: Tihana Tomičić

29.11.2022. 23:07
HTZ 30 godina uspješno svijetu predstavlja najbolje od Hrvatske

Foto: J. MiškovićVašim doprinosom i agilnošću, turistički sektor dao je ogroman doprinos rastu BDP-a u postpandemijskom razdoblju, i svojim radom i trudom pridonijeli ste rastu unatoč isprepletenim krizama s kojima smo se suočili zadnjih godina, od same pandemije preko inflatornih pritisaka pa sve do rata u Ukrajini. Svima u sektoru treba čestitati jer činite one koje su ponajviše pridonijeli vidljivosti Hrvatske na globalnoj karti svijeta, izjavio je predsjednik Vlade Andrej Plenković na velikoj proslavi 30. obljetnice Hrvatske turističke zajednice.


Proslava je održana uz poruku da je Hrvatska danas po svim pokazateljima jedna od najpoželjnijih turističkih destinacija svijeta. Uz to, i zemlja koja je 2019. godine zabilježila rekord s preko 20 milijuna dolazaka.Čestitke djelatnicima
– To je nešto fascinantno, da je jedne godine u našu zemlju došlo pet puta više turista nego imamo stanovnika. Koliko znam, to je najveći turistički posjet per capita od svih europskih država, a i u svjetskim razmjerima, rekao je Plenković na svečanosti.


On je djelatnicima i čelnicima HTZ-a čestitao jer su u ovih 30 godina pridonijeli svojom misijom tome da jedna mlada, tek međunarodno priznata država tako brzo postane globalno prepoznatljiva. Povezali ste naše prirodne ljepote, našu kulturu, naše sportske uspjehe i predstavili svijetu ono najbolje što nudimo, ne samo u kulturi, tim ljepotama, nego i gastronomiji i svemu ostalome, rekao je Plenković. Postali smo subjekt na svjetskoj mapi, rekao je premijer.


Stoga će pozitivni učinci biti više nego jasni – dvije trećine naših turističkih dolazaka čine građani iz eurozone, a schengenski prostor otvorit će prostor najprije dolascima gostiju koji Hrvatsku biraju kao autodestinaciju, a onda i onima ostalima, poručio je Plenković.Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, koja je ujedno i predsjednica Hrvatske turističke zajednice, ističe da HTZ slavi 30. godinu upravo kad ponovno bilježi izvanrednu sezonu i nove rekorde.


Medijska promocija


– To ne bi bilo moguće bez tako dobrih ljudi koji rade ovaj posao, koji su kreativni, vrijedni, koji osmišljavaju inovativne kampanje, koji vode agencije, hotele, marine i ugostiteljstvo zbog kojih nam se turisti stalno vraćaju. Stoga im svim zahvaljujem, ali i medijima, koji rade na dodatnoj promociji našeg turizma, kazala je Brnjac.


Sabor će upravo ovog tjedna raspraviti novu Strategiju hrvatskog turizma do 2030. godine, točnije u četvrtak, a ključ tog razvoja je – održivi turizam.


– Kad je održivi turizam u pitanju, tu smo svi na istom kolosjeku, cijeli sektor upravo to bira kao svoj smjer razvoja, ističe Brnjac.


Ona za iduću godinu u Hrvatskoj najavljuje drugi kongres svjetskog turizma, i niz drugih događanja, pa očekuje i nove dobre rezultate, možda i rekorde.


– Prvih 30 godina pamtimo s ponosom i radošću, stoga zahvaljujem svima, kazala je ministrica.Čelnik HTZ-a Kristjan Staničić također je zadovoljan onime što djelatnici u cijelom sektoru čine.


– Rast nam je stabilan, iako su zadnje godine bile svima teške. Ali vratili smo se, i imamo pravo biti zadovoljni, ali moramo nastaviti i ambiciozno, ali i ponozno i skromno, uz puno rada, rekao je. Ono što je ključno, jest naša autentičnost, i to gosti uvijek prepoznaju. Svi znamo koliko je turizam važan za hrvatsko gospodarstvo, i zato ćemo nastaviti razvijati sektor i dalje, zaključio je.Bivši ministri turizma i niz čelnika


Na proslavi HTZ-a među ostalim bio je i predsjednik Sabora Gordan Jandroković, ali i bivši ministri turizma, bivši čelnici HTZ-a, čelnici turističkih tvrtki, župani, gradonačelnici i svi iz sektora, a dodjeljen je i niz nagrada zaslužnima za rezultate u zadnjoj godini, kao i tri protekla desetljeća.