Utorak, 21. ožujka 2023

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

NOVA STRATEGIJA

Japan najavio povijesni zaokret, planira masovnu mobilizaciju

Autor: Hina

16.12.2022. 15:53
Japan najavio povijesni zaokret, planira masovnu mobilizaciju

Foto: ReutersJapan je u petak najavio povijesnu promjenu u sigurnosnoj politici, s planovima masovne mobilizacije i udvostručenja vojnog proračuna zbog sve većih ambicija Kine i Sjeverne Koreje u regiji.


Revidirana sigurnosna strategija, objavljena u dokumentu vlade premijera Fumija Kishide, odmak je od pacifističke sigurnosne doktrine nakon Drugog svjetskog rata koju je Japanu nametnuo SAD.


Obrambeni proračun će u idućih pet godina narasti gotovo dvostruko, na 2 posto BDP-a, što će ga učiniti trećim najvećim na svijetu, nakon SAD-a i Kine.
Japan današnje sigurnosno okruženje smatra „najozbiljnijim i najkompliciranijim“ od Drugog svjetskog rata.


Kineska vojna prisutnost u regiji predstavlja „najveći strateški izazov“ svih vremena, stoji u dokumentu, što odgovara i riječima savezničkog SAD-a. Japan strahuje da bi Kina jednog dana mogla napasti Tajvan, kao što je Rusija napala Ukrajinu, prenosi agencija dpa.


Službeni Tokio brine i zbog prisutnosti kineskih plovila u blizini arhipelaga Senkaku u Istočnom kineskom moru. Japan kontrolira to otočje, no svojataju ga i Kina i Tajvan.


Kishida je „dajući, jasnu, nedvosmislenu stratešku izjavu o ulozi Japana kao jamca sigurnosti u Indo-Pacifiku” pokrenuo „novu eru u obrani demokracije“, napisao je u petak američki veleposlanik Rahm Emanuel. Unatoč tome, Japan je poručio da se želi držati politike “isključivo usmjerene na samoobranu”, ističući da ne želi postati vojna sila.


Tokio je u petak objavio i plan povratka nuklearnoj energiji, postepeno napuštanoj nakon nuklearne katastrofe u Fukushimi 2011. godine, zbog rasta cijene energenata.