Nedjelja, 26. ožujka 2023

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

IDENTIFIKACIJSKE OZNAKE

JMBG od 1. siječnja u povijesti, ali neće se brisati iz evidencija

18.01.2023. 08:58
JMBG od 1. siječnja u povijesti, ali neće se brisati iz evidencija

Foto: Marko Gracin/Novi listSaborski zastupnici u srijedu će raspraviti konačni prijedlog izmjena i dopuna Zakona o putnim ispravama hrvatskih državljana kojim je uređen postupak izdavanja putnih isprava djeci.


Izmjenama i dopunama Zakona o putnim ispravama hrvatskih državljana se, uz ostalo, sukladno odredbama Obiteljskog zakona, omogućava da bilo koji od roditelja, kao zakonski zastupnik djeteta, podnese zahtjev i preuzme izrađenu putovnicu djeteta, što do sada nije bilo moguće.


Ako zahtjev za izdavanje putne isprave za dijete podnese roditelj koji je na temelju sudske odluke lišen roditeljskog skrbi ili mu je ograničeno pravo na ostvarivanje roditeljske skrbi ili je lišen poslovne sposobnosti u dijelu koji se odnosi na ishođenje putne isprave, MUP ili Ministarstvo vanjskih i europskih poslova rješenjem će odbaciti zahtjev za izdavanje takve putne isprave.
Tako će se ukinuti ta identifikacijska oznaka za kojom, nakon ulaska u punu primjenu osobnoga identifikacijskog broja, ne postoji potreba.


Matični brojevi građana koji su određeni do dana prestanka važenja Zakona o matičnom broju, neće se brisati iz postojećih evidencija te će se moći koristiti za povezivanje i razmjenu podataka u onim slučajevima kad se povezivanje podataka neće moći izvršiti korištenjem osobnoga identifikacijskog broja. Međutim, ne kao osnovna i stalna identifikacijska oznaka građanina, već kao kontrolni mehanizam, obrazloženo je.