Nedjelja, 2. travnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Mlada misa u Sutomišćici nakon 32 godine

Autor: Marija Ćurko

06.07.2008. 22:00
Mlada misa u Sutomišćici nakon 32 godine

Foto: Zvonko KUCELINVeliki dan mladomisnika praćen je molitvom i zahvalom Bogu za dar svećeništva, a don Filip Kucelin u svojim riječima potaknuo je na molitvu za nova duhovna zvanja, da ne bi opet, kaže mladomisnik, trebalo čekati 32 godine da se dobije duhovno zvanje. Sutomišćica je iznjedrila mnoga svećenička zvanja, među kojima su pok. don Tito Šarin, mons. Šime Perić, don Mario Gržanov te don Mladen Kačan
Mladu misu na blagdan Sv. Nediljice u župnoj crkvi Sv. Eufemije, djevice i mučenice u Sutomišćici slavio je don Filip Kucelin.
Svečanost je započela procesijom u 10.30 sati od mladomisnikove kuće uz primanje roditeljskog blagoslova, prema župnoj crkvi u kojoj je održano misno slavlje. Uz petnaestak svećenika nazočio je i župnik don Mario Soljačić. Misnom slavlju uz brojne vjernike otoka Ugljana i okolnih mjesta koji su dupkom ispunili crkvu i prostor oko nje, sudjelovali su roditelji, brat, rodbina i prijatelji mladog svećenika te mnogobrojni gosti, među kojima i ravnatelj Gimnazije Franje Petrića prof. Zdravko Ćurko te drugi profesori i uzvanici iz Rijeke.
Mladomisnički blagoslov
Veliki dan mladomisnika praćen je molitvom i zahvalom Bogu za dar svećeništva, kao i pjesmama župnog zbora i gostujućeg zbora te mnogobrojnih vjernika koji su svojom prisutnošću i čestitkama podržali ovo duhovno zvanje. Don Filip Kucelin u svojim riječima potaknuo je na molitvu za nova duhovna zvanja, da ne bi opet, kaže mladomisnik, trebalo čekati 32 godine da se dobije duhovno zvanje. Na kraju euharistijskog slavlja don Filip je podijelio mladomisnički blagoslov svim prisutnim vjernicima, svakom pojedinačno, a također je obdaren i brojnim darovima. Mladomisniku je prenesena i čestitka don Nedjeljka Ivanova iz zadarskog Svećeničkog doma “Zmajević”, koji ga je pratio na njegovom putu prema svećeništvu kao ministranta i čitača na misama te uz duhovnu podršku i molitvu. Nakon svete mise radost i zahvalnost Bogu za dar Mlade mise podijeljene su za blagdanskim stolom u Osnovnoj školi u Preku.
Sutomišćica Crkvi dala preko 140 svećenika
Župa Sutomišćica-Poljana ponosi se velikim brojem svećenika i redovnica koje je dala u svojoj povijesti. Ukupno je pet redovnica, jedna preminula benediktinka, tri iz Sutomišćice i jedna iz Poljane. Također, jedna se kandidatkinja za redovnički poziv priprema u Dubrovniku. Ova je župa darovala Crkvi preko 140 svećenika. Mlada misa u Sutomišćici zadnji put se slavila prije 32 godine, točnije 1976. godine, a slavio ju je don Mladen Kačan. Sada ima pet živih svećenika, rodom iz župe Sutomišćica-Poljana, od kojih su četvorica na župama, a jedan je u mirovini u Svećeničkom domu u Zadru, don Nedjeljko Ivanov, rodom iz Poljane.
Ovom prigodom ukratko ćemo se osvrnuti na povijest župe Sutomišćica-Poljana, a posebno njezinu crkvenu i duhovnu povijest ispunjenu darovima brojnih pastira Crkve po svećeničkim i redovničkim zvanjima, koja se ugrađuju na dobro naroda i vjerskog života, kako u samom mjestu, tako i na povjerenim župama u kojima su obnašali svoje službe. Darovani župama na koje ih je Providnost postavila ostavili su dubok trag vjere i ljubavi prema Crkvi i narodu. Mnoge redovnice u redovničkom posvećenju trajne zagledanosti u Boga svoj su poziv ugradile u benediktinski red te zajednicu časnih sestara Kćeri milosrđa. Župa Sv. Eufemije, mučenice, ustanovljena je 1405. godine, smještena u uvali između Preka i Lukorana. Selo se najprije zvalo Sv. Fuma (Sv. Eufemija) po župnoj crkvi. Godine 1304. spominju se selo i župa koja je utemeljena 1349. godine, najprije s Prekom podređena Lukoranu, a od polovice 17. stoljeća samostalna župa. Sačuvano je šest glagoljskih kodeksa.
Don Nedjeljko Ivanov zaslužan za mnoga zvanja
Župnik Sutomišćice-Poljane, od 22. srpnja 2003. godine je don Mario Soljačić. Župna crkva Sv. Eufemije spominje se 1349. godine, sagrađena je 1679., posvećena 1693., o čemu svjedoči natpis nad ulaznim vratima. Nadalje, stoji u povijesnim izvorima, proširena je u obliku lat. križa 1888. Nadbiskup Petar Maupas ponovno ju je posvetio 25. svibnja 1889. Obnova je završena 1963. godine. Crkva je jednobrodna građevina sa sakristijom i pet mramornih oltara: glavni oltar sa svetohraništem i slikom Bogorodice, sv. Eufemije s drvenim kipom, sv. Nikole, biskupa s palom, sv. Mihovila, arkanđela, s palom i sv. Jerolima s palom. U crkvi se još nalaze kipovi Presvetog Srca Isusova i Srca Marijina. Kameni zvonik sagrađen je 1864. godine s tri zvona.
Razgovarali smo i s don Nedjeljkom Ivanovim koji je uputio na svećeničku tradiciju župe Sutomišćica-Poljana, a ovom prilikom zanimljivo je reći da je za vrijeme dok je bio župnik u Bibinjama, punih 20 godina, dao sagraditi župnu crkvu Velike Gospe te krstio preko 1000 Bibinjaca. Dodaje kako za sve svoje župljane kojima je nekada bio župnik svakodnevno moli. Vrijedno je spomenuti kako su za vrijeme dok je don Nedjeljko bio župnik Bibinja, šestorica svećenika došla do službe oltara. – Svoj svećenički poziv kao i duhovno zvanje nekolicine mojih vršnjaka povezao bih sa svećenikom don Šimom Sturnelom koji je imao posebnu karizmu u odnosu prema Bogu i čovjeku. On nas je sve oduševljavao i osvajao svojim primjerom i životom. Često bi s nama provodio vrijeme u druženju, razgovoru i zajedništvu kako u sklopu župnih aktivnosti, tako i u slobodno vrijeme kad bi plovili s lađicom. Dijelio je s nama svoju dobrotu i sve što je imao, kolače i slastice koje bi mu poslala njegova sestra benediktinka. Njegov primjer utjecao je i na našu odluku da svoj život potpuno posvetimo Kristu. Tako su svećenički poziv odabrali pok. don Tito Šarin, mons. Šime Perić, don Mario Gržanov te don Mladen Kačan, govori nam don Nedjeljko Ivanov.