Petak, 24. ožujka 2023

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Posljednji dan

Nakon 29 godina, danas se opraštamo od kune

Autor: Aneli Dragojević Mijatović

14.01.2023. 08:00
Nakon 29 godina, danas se opraštamo od kune

Foto: Sergej Drechsler/Novi listJoš danas, u subotu 14. siječnja do ponoći, moguće je, uz eure, plaćati i kunama, a već od ponoći, odnosno od sutra, plaćat će se moći isključivo u eurima, dok kuna definitivno izlazi iz optjecaja i odlazi u povijest. Dakle, tko još ima kunskih kovanica ili novčanica, danas ih još može staviti u optjecaj i plaćanjem, i tako ih se »riješiti«.


No, ako se u tome ne uspije, nema panike: do kraja ove godine staru hrvatsku valutu bit će moguće zamijeniti u bankama, Pošti i Fini, s tim da se u bankama, bez obzira na iznos, ne plaća naknada, a moguće ih je bez naknade položiti i na račun i tako konvertirati. Mjenjačnice, kako smo provjerili ovih dana, kune više ne primaju. Dakle, kuna je službeno sredstvo plaćanja plaćanja prestala biti još 1. siječnja, kada je to postao euro, no građanima je ostavljeno dvotjedno razdoblje prilagodbe, da još mogu koristiti i staru valutu. Zaključno s današnjim danom završava dakle i to razdoblje dvojnog optjecaja u kojem su građani mogli plaćati i eurima i kunama, a prodajna mjesta su im u pravilu trebala uzvraćati samo eure.


No, bilo je svega. Razdoblja dvojnog optjecaja svi su se pomalo pribojavali zbog dvojnih kasa u trgovinama. Pokazalo se, međutim, da je trgovina dobro savladala ovaj tehnički dio uvođenja eura, ali bi se moglo reći da su mnogi »na ispitu pali« zbog snažnih poskupljenja koja su potvrdili i nalazi Državnog inspektorata. Nakon što su se pobunili kupci, koji su stalno nailazili na primjere zaokruživanja cijena, reagirala je i Vlada, zaprijetivši kaznama, zamrzavanjem cijena i uskratom subvencija. Od sutra je dakle platežno sredstvo isključivo euro, no dvojne cijene, koje su krenule u rujnu prošle godine, bit će iskazane sve do kraja ove godine, kako bi kupci i dalje mogli pratiti njihovo kretanje. Kako je istaknuto, do kraja godine kune se mogu zamijeniti u bankama, Pošti i Fini, a nakon toga kunske kovanice još tri godine u Hrvatskoj narodnoj banci, a kunske novčanice neograničeno. Ne bi dakle trebalo biti panike ni problema, sve i da naknadno u kućnim zalihama odjednom pronađete zaboravljenu svotu kuna.


Moguća konverzija
Podsjetimo na ono što je HNB već ranije potvrdio, a to je da poslovne banke pri zamjeni kunske gotovine u eursku gotovinu ne naplaćuju naknadu ako se mijenja više od 100 novčanica i 100 kovanica kune u jednoj transakciji, odnosno zamjena će se moći izvršiti bez naknade za neograničen broj komada. Građani kunsku gotovinu mogu bez ikakvih ograničenja i naknada konvertirati u eure polaganjem novca na bankovne račune u svojoj poslovnoj banci pri čemu će se primjenjivati propisi kojima se i inače uređuje sprječavanje pranja novca i financiranja terorizma.


– U poslovnicama Fine i Hrvatske pošte d.d. se tijekom prvih dvanaest mjeseci od dana uvođenja eura može također bez naknade uz primjenu fiksnog tečaja konverzije provesti gotovinska zamjena valute, ali se plaća naknada ako se u jednoj transakciji mijenja više od 100 novčanica i 100 kovanica, podsjeća središnja banka. Kaže potom da od 1. siječnja 2024. banke, Fina i Hrvatska pošta prestaju pružati uslugu zamjene valute, a novčanice i kovanice kuna moći će se zamijeniti samo kod HNB-a, i to također bez naknade. HNB će trajno mijenjati novčanice kuna, dok će se kovanice moći zamijeniti u roku od tri godine od dana uvođenja eura, odnosno do 31. prosinca 2025.


Bankomati i naknade


Nekako s dvojnim optjecajem završava se i razdoblje selektivnog rada bankomata, pri čemu bi od sutra trebali proraditi baš svi bankomati, njih ukupno 4.000 bankarskih, te bi svi trebali isplaćivati isključivo eure.


Podsjetimo, u prosincu se dio bankomata ugasio da bi se pripremio za eure s 1. siječnja, a onda su 1. siječnja ugašeni oni bankomati koji su u prosincu radili i tada još izbacivali kune. Sada bi, od sutra, i oni trebali proraditi, pa će dakle raditi svi. Isto tako, valja podsjetiti da se još samo sa sutrašnjim danom, 15. siječnja, ne plaća naknada za podizanje gotovine na bankomatima banaka kojima niste klijent. Od 16. siječnja ta se naknada vraća, pa opet treba biti oprezan, odnosno za podizanje gotovine oportuno je pronaći bankomat banke u kojoj se ima tekući račun, odnosno čiji ste klijent.


Kunu smo imali 29 godina


Hrvatska kuna je, kao papirnati i metalni novac, te lipa kao kovanica, uvedena 30. svibnja 1994. na Dan državnosti. Nakon što je gotovo 29 godina bila nacionalna valuta i simbol hrvatske monetarne suverenosti, odlazi u povijest, čime se, kao što smo već zaključili, zatvara jedno poglavlje u povijesti hrvatskog financijskog sustava, koji se sada pripaja eurosustavu i članstvu eurozone.


Kuna je dakle hrvatska službena valuta bila 29 godina, do kraja 2022., koje su obilježene brojnim događanjima i etapama, no ono što bi se moglo reći jest da joj je zaštitni znak bila stabilnost tečaja, prvo u odnosu na njemačku marku, a potom u odnosu na euro, sve u službi stabilnosti cijena, kao glavnog cilja HNB-a svo to vrijeme. Zanimljivo, kuna odlazi u fazi snažne inflacije, izazvane globalnim šokovima na strani ponude, velikom likvidnošću, a na koncu je rastu cijena pridonijelo i zaokruživanje cijena zbog – eura.