Subota, 28. siječnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

4 C°

Nova pošiljka Ukrajini

Nakon Patriotra, Zelenskij bi od Bidena mogao primiti novi poklon - borbena vozila Bradley

Autor: Hina

05.01.2023. 08:21
Nakon Patriotra, Zelenskij bi od Bidena mogao primiti novi poklon - borbena vozila Bradley

Foto: ReutersAmerički predsjednik Joe Biden rekao je u srijedu da se razmatra slanje oklopnih borbenih vozila Bradley u Ukrajinu, što je dio još jednog paketa pomoći u naoružanju, koji će biti objavljen idućih dana.


“Da”, odgovorio je Biden na pitanje je li ta opcija “na stolu”.


Bradley je oklopno vozilo s moćnim naoružanjem, koji američka vojska koristi od sredine 1980-ih godina. Raspolaže s tisućama Bradleya, a neki od njih zasigurno bi pomogli Ukrajincima u borbi protiv ruske invazije.
Nije poznato koliko je Bradleya namijenjeno Ukrajini, no Sjedinjene Države pripremaju još jedan paket pomoći u naoružanju koji bi mogao biti objavljen sljedećih dana, piše Reuters, no koji i navodi da Bidenov potez, međutim, nije slanje tenkova Abrams, što su Ukrajinci tražili.


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij nedavno je rekao u američkom Kongresu da deseci milijardi dolara pomoći koje je ta institucija odobrila za pomoć Ukrajini u borbi protiv ruske invazije nisu milosrđe, već ulaganje u globalnu sigurnost.


Naime, SAD je dosad poslao Kijevu pomoć u vrijednosti oko 21,3 milijarde dolara, a kako piše Reuters, u Ukrajinu stiže sve moćnije oružje.


U počecima su to između ostalog bili protuzračni sustavi Stinger, protutenkovske rakete Javelin, a kako je rat napredovao i potrebe Ukrajine se mijenjale, na red su došli i složeniji sustavi naoružanja, uključujući topničke raketne sustave visoke mobilnosti (HIMARS), kao i napredne sustave protuzračne obrane (NASAMS).


Također, SAD su obećale da će Ukrajini poslati i Patriot, jedan od najnaprednijih američkih sustava protuzračne obrane.


Reuters piše da američka vojska radi na “umirovljenju” flote Bradley, a s ciljem modernizacije, s industrijom surađuje na izradi zamjene.


Inače, hrvatska Vlada je krajem siječnja prošle godine prihvatila ponudu Vlade SAD-a o donaciji 89 borbenih vozila pješaštva Bradley te obnovi i dovođenju u operativno stanje 62 ta vozila. Kada se odbije američka donacija od 51,1 milijun dolara, Hrvatska će u razdoblju od 2023. do 2027. godine ta vozila platiti 145,3 milijuna dolara, objavljeno je tada.