Utorak, 7. veljače 2023

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Svjetski gospodarski forum

Novi korak prema “otopljavanju odnosa”. Plenković se jutros u Davosu susreo s Vučićem

Autor: Portal Novi list

19.01.2023. 10:21
Novi korak prema “otopljavanju odnosa”. Plenković se jutros u Davosu susreo s Vučićem

Foto: Davor KovačevićMalo iza 9 sati u švicarskom Davoru je počeo sastanak hrvatskog premijera Andreja Plenkovića sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem. Susret se odvija na marginama godišnjeg sastanka Svjetskog gospodarskog foruma, a dolazi nakon najave “otopljavanja odnosa dviju susjednih zemalja”, u sklopu kojeg je Zagreb uoči pravoslavnog Božića posjetio srpski šef diplomacije Ivica Dačić.


Prije toga je Plenković sudjelovao na panelu “Diplomatski dijalog o zapadnom Balkanu”, a nakon toga ima zakazan intervju za Euronews.


Susret s Vučićem, hrvatski je premijer najavio u jučerašnjem intervjuu za CNN, gdje je izjavio i kako želi normalizaciju odnosa i smirivanje napetosti između Kosova i Srbije.
“Kada su u pitanju odnosi između Srbije i Kosova, želimo smirivanje tenzija i normalizaciju. Danas sam se susreo s kosovskim premijerom, sutra ću se sastati sa srbijanskim predsjednikom”, rekao je premijer Plenković u Davosu u CNN-ovoj emisiji Quest Means Business.


Plenković je kazao da ne postoji strah od nestabilnosti i da je međunarodna zajednica predana “mirnom razvoju situacije u jugoistočnoj Europi, a osobito odnosima između Srbije i Kosova”.


Osvrnuo se i na izjave poljskog premijera Mateusza Morawieckog da zbog rasta cijena u Hrvatskoj, Poljska neće ući u eurozonu, rekavši da se cijene “nisu podigle u nebo”.


“Neki gospodarski akteri su neopravdano povećali svoje cijene, no mislim da će se to smiriti. Pozvali smo ih da ih vrate na (stanje) 31. prosinca i imamo mjere kako bi ih zaista potaknuli da to učine”, dodao je Plenković.


Premijer je rekao da je Hrvatska uz rast bruto domaćeg proizvoda 2022. od šest posto i inflaciju od 10,8 posto “i više nego spremna” na usporavanje gospodarstava u svijetu.


“S mnogo financijske pomoći iz Europske unije tijekom narednih nekoliko godina i s dinamičnim gospodarstvom, naročito u turističkom sektoru, izvozu i graditeljstvu, imamo dovoljno fiskalnog kapaciteta da izdržimo usporavanje gospodarstva koje se najavljuje u svijetu”, izjavio je premijer Plenković.