ponedjeljak, 30. siječnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

2 C°

UVOĐENJE EURA

Otkriveno u kojoj valuti plaćate režije za prosinac

Autor: Novi list

24.11.2022. 13:23
Otkriveno u kojoj valuti plaćate režije za prosinac

Foto: Ana Križanec/NLPrvoga siječnja 2023. godine euro postaje službena valuta u Hrvatskoj, a kunama će se moći plaćati, i to samo gotovinom, do 14. siječnja.


Postupak i procedura uvođenja eura jedno je od najkompleksnijih koraka u povijesti.


“Građani su u tome procesu, zapravo, najmanje izloženi, odnosno njihova aktivna uloga u procesu uvođenja eura je minimalna No, zaštita potrošača je maksimalna i sve što se u ovome postupku radi jest da se zaštite potrošači”, tvrde u HUB-u.


Situacija s plaćama i mirovinama
Poslodavac je dužan preračunati visinu plaće i druga davanja u euro. Iznos mirovine i socijalnih davanja preračunat će se u euro. Tijekom razdoblja dvojnog iskazivanja cijena (od 5.9. 2022. do 31.12.2023.), plaća i sve isplate od poslodavca bit će iskazane u kunama i eurima.


Ugovor o radu se ne mijenja, ostaje na snazi i dalje. Ako se nakon 1.1.2023. potpisuje aneks ili novi pravilnik, stavke su u eurima. Plaća za studeni 2022., a isplaćuje se u prosincu, bit će isplaćena u kunama, a plaća za prosinac 2022., a isplaćuje se u siječnju 2023., bit će isplaćena u eurima.


A što s režijama?


Valuta koja je navedena na računima, tako ćete i platiti. Računi za potrošnju u prosincu ionako će biti izdani u siječnju 2023. i bit će u eurima.


Sve uplatnice koje su građani dobili unaprijed i na kojima je iznos plaćanja u kunama, a plaćate ih nakon uvođenja eura, banka je dužna izvršiti plaćanje u euru u iznosu koji odgovara iznosu kuna navedenom na nalogu za plaćanje. Banka će postupati na ovaj način do 1.7.2023. godine.


Ključno je naglasiti da od 5.9. do 31.12.2022. kreće dvojno iskazivanje cijena. To znači da će konačan iznos računa biti i u kunama i u eurima uz prikaz fiksnog tečaja konverzije.


No, izuzetak od toga su: vrijednost iskazana za unaprijed plaćene elektroničke komunikacijske usluge (prepaid bonovi), vrijednost i iznos koji se navodi na nalogu za plaćanje izdanom na temelju računa ili drugog pojedinačnog akta odnosno temeljem istaknute cijene, vrijednost iskazana na karticama za javne telefonske govornice, vrijednost otisnuta na ambalaži SIM kartice.


Gdje s kovanicama


Iz HUB-a podsjećaju da se banke temeljem zakona, na vrijeme moraju opskrbiti dovoljnom količinom eura (novčanica i kovanica).


Bankomati će od d 1. siječnja 2023. u 00:00 sati isplaćivati isključivo eure. Banke će osigurati dovoljnu količinu bankomata koji će isplaćivati eure.


Preporučuje se klijentima da prate informacije svoje banke o aktivnim bankomatima. Dva tjedna nakon uvođenja eura, dakle od 1.1. do 14.1.2023. godine (u ponoć) traje razdoblje dvojnog optjecaja.


To znači da ćete, ako plaćate u gotovini, svugdje moći platiti u kunama, a eventualni ostatak ćete dobiti u eurima. U ovome slučaju moći ćete dati najviše 50 kovanica kuna. Detalje o ulasku u eurozonu možete saznati OVDJE.