Petak, 31. ožujka 2023

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Mostarski poduzetnik

Preminuo Krešimir Bevanda

Autor: Portal ZL

29.01.2023. 21:41
Preminuo Krešimir Bevanda

Nakon kraće bolesti u 76. godini života preminuo je mostarski poduzetnik Krešimir Bevanda-Kreša, vlasnik prvog hotela s pet zvjezdica u poslijeratnom Mostaru, koji je time digao ljestvicu po pitanju ugostiteljstva, hotelijerstva i turizma u Hercegovini, javlja Klix.ba.


Iako je bio istaknuti poduzetnik u Hercegovini, mnogi građani Mostara pamtit će ga i kao velikog čovjeka koji je promovirao mir, ljubav i zajedništvo u svom gradu ne razlikujući ljude po vjeri i naciji.


To je najbolje pokazao kada je u mostarskom naselju Balinovac obnovljena Baba Beširova džamija, koja je porušena u vrijeme ratnih sukoba u Mostaru, tim što je početkom prvog postratnog obilježavanja Bajrama uveo tradiciju okupljanja u svom hotelu.


Nakon što su vjernici počeli obavljati bajramsku molitvu u spomenutoj džamiji, koja se nalazi preko puta hotela “Bevanda”, on je odlučio da nakon svake bajramske molitve otvori svoj hotel za mostarske vjernike te ih počasti bogatim bajramskim doručkom, piše Klix.ba.


Tako se proslava Bajrama nakon klanjanja u džamiji nastavljala u hotelu Bevanda za trpezom.
Posljednji ispraćaj je organiziran u ponedjeljak 30. januara 2023. godine u 15 sati ispred mrtvačnice ”Gornja Jasenica”, a pokopat će se na istoimenom rimokatoličkom groblju.