ponedjeljak, 30. siječnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

2 C°

ZBOG SNIJEGA

Put za Zavižan zatvoren za sva vozila

Autor: Marin Smolčić

23.11.2022. 12:30
Put za Zavižan zatvoren za sva vozila

Foto: Marin SmolčićVeć nekoliko dana s ovoga izdvojenog, najvišeg mjernog mjesta Državnog hidro-meteorološkog zavoda, stižu informacije o obilnim snježnim oborinama. Tako je „snježna bajka“ na višim dijelovima NP Sjeverni Velebit ovih dana donijela preko 40 centimetara snijega. Rekord je prije dva dana na Zavižanu iznosio 46 cm i temperature zraka koje su se noću spuštale na -5 stupnjeva.


Za prohodnost ceste kod glavnog ulaza Babić Siča prema Zavižanu pitali smo ravnateljicu JUNP Sjeverni Velebit Irenu Glavičić Sertić.


-Mnogi nas ovih dana pitaju kakva je prohodnost ceste prema Zavižanu? Najlakše i najispravnije je reći-nikakva! Snijega na cesti ima oko 40 centimetara, tako da se nikome ne preporuča odlazak na Zavižan. Neki su u avanture krenuli s manjim automobilima, ali su se ubrzo vraćali natrag.
Imali smo ovih dana dosta upita o situaciji u tom dijelu parka. Neki bi planinari na put Zavižana krenuli i pješice. Nikome to ne preporučamo jer takve odiseje  u ovim zimskim uvjetima mogu biti pogibeljne. Mjestimice u nanosima ima i većih količina snijega, preko 60 cm. Kako sada stvari stoje, bojim se da će Zavižan ostati odsječen do proljeća, pojašnjava nam ravnateljica Irena Glavičić Sertić.


Vrhove Velebita u NP Sjeverni Velebit ovih dana naizmjenice „tuku“ bure i juga, nanoseći snijeg pri temperaturama zraka znatno ispod ništice. Prijašnjih godina se znalo događati da neke posjetitelje Velebita željne avantura preko noći zatrpa snijeg, pri čemu su ih na sigurno izvlačile ekipe HGSS-a i djelatnici NP Sjeverni Velebit. Stoga ostaje preporuka ljubiteljima ove planine:“Strpite se do proljeća“!!!