Petak, 31. ožujka 2023

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Iranski vrhovni sud

Reper i prosvjednik Jasin neće biti kažnjen smrtnom kaznom, ali drugi prosvjednik nije bio te sreće

Autor: Hina

24.12.2022. 16:21
Reper i prosvjednik Jasin neće biti kažnjen smrtnom kaznom, ali drugi prosvjednik nije bio te sreće

Foto: ReutersIranski vrhovni sud priopćio je u subotu kako je prihvatio žalbu na smrtnu kaznu repera Samana Sejdija Jasina, ali je potvrdio smrtnu kaznu drugom prosvjedniku.


Jasin, Kurd koji “repa” o nejednakosti, ugnjetavanju i nezaposlenosti, bio je optužen za pokušaj ubojstva pripadnika snaga sigurnosti, paljenje kante za smeće i pucanje tri puta u zrak.


Jasin odbacuje sve optužbe, a njegova je majka prošloga tjedna objavila videozapis kojim traži spas za svog sina.
“Gdje ste na svijetu vidjeli da se život gubi zbog kante za smeće?”, zapisala se u videu objavljenom na društvenim mrežama.


Sud je prvotno rekao da je prihvatio žalbu Jasina i još jednog prosvjednika, ali je u naknadnom priopćenju novinska agencija iranskog pravosuđa Mizan istaknula da je prihvaćena samo Jasinova žalba.


Obrazlažući odluku u svom izvornom priopćenju, naveli su nedostatke u istrazi slučaja zbog kojih je slučaj vraćen sudu na ponovno ispitivanje.


Drugi osumnjičeni Muhamed Kabadlu optužen je za ubojstvo policajca i ozljeđivanje petorice policajaca na prosvjedima.


Nemiri su izbili diljem Irana sredinom rujna nakon smrti u Kurdkinje Mahse Amini u pritvoru iranske moralne policije. Ona je uhićena jer navodno nije prikladno nosila hidžab.


Smrtna kazna


Prije deset dana Vrhovni sud suspendirao je smrtnu kaznu prosvjedniku Mahanu Sadratu.


On je bio optužen da je izbo nožem policajca i zapalio motocikl.


Iran je ranije ovog mjeseca objesio dvojicu prosvjednika: Mohsena Šekarija (23), koji je optužen da je u rujnu blokirao glavnu cestu i nožem ranio pripadnika paravojnih snaga Basidža, i Madžida Rezu Rahnavarda (23), optuženog da je izbo na smrt dva člana Basidža.


Oni su javno obješeni o građevinsku dizalicu.


Amnesty International priopćio je da iranske vlasti traže smrtnu kaznu za najmanje 26 osoba u sklopu “lažnih suđenja za zastrašivanje onih koji sudjeluju u narodnom ustanku”.


Dodaju da je svima optuženima s mogućnošću smrtne kazne uskraćeno pravo na odgovarajuću obranu i odvjetnike po vlastitom izboru.


Skupine za zaštitu ljudskih prava kažu da se optuženici umjesto toga moraju osloniti na odvjetnike po službenoj dužnosti koji malo čine da ih obrane.


Skupina za ljudska prava HRANA priopćila je da je do petka ubijeno 506 prosvjednika, uključujući 69 maloljetnika.


HRANA ističe da je ubijeno 66 pripadnika snaga sigurnosti, dok je uhićeno 18516 prosvjednika.


Najviše državno sigurnosno tijelo priopćilo je početkom ovog mjeseca da je 200 ljudi, uključujući pripadnike snaga sigurnosti, izgubilo živote u nemirima.


Međutim, visoko rangirani zapovjednik Iranske revolucionarne garde kazao je da je poginulo 300 ljudi.