ponedjeljak, 30. siječnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

BROJANJE GLASOVA TRAJE

Republikanci su u prednosti, ali Kongres i dalje upitan

Autor: Hina

09.11.2022. 15:26
Republikanci su u prednosti, ali Kongres i dalje upitan

Foto: ReutersRepublikanci jesu u prednosti u dosad poznatim rezultatima američkih među izbora, ali su demokrati prošli bolje nego što se očekivalo i u srijedu ujutro po američkom vremenu još se ne zna hoće li predsjednik Joe Biden zadržati kontrolu nad Kongresom što mu je važno za provedbu ciljeva do kraja mandata.


Mnoge od najnapetijih utrka za mjesta u Zastupničkom domu još nisu završene no republikanci su ipak priznali da se najavljivani “crveni val” (nazvan tako prema boji njihove stranke) ipak nije ostvario.


Republikanci su u donjem domu parlamenta zasad ostvarili 199 mandata, a demokrati 178.
Taj razlika, međutim, vara jer se radi o samo šest ‘otetih’ mandata, odnosno onih koji su iz dosad demokratskih ruku prešli u republikanske, što u konačnici donosi samo jedno mjesto više od minimuma potrebnog da preuzmu donji dom, predviđa institut Edison Research.


Naravno, i takva tanka većina bi im omogućila da blokiraju Bidenove prioritetne zakone te da otvore rasprave o propustima u njegovoj administraciji i samoj Bidenovoj obitelji.


Demokrati prošli mnogo bolje nego što se očekivalo. Raspoloženje u Bijeloj kući znatno se podignulo kako je noć tekla, posebno nakon što je demokratski kandidat za guvernera u Pennsylvaniji John Fetterman pobijedio ljubimca Donalda Trumpa, slavnog televizijskog doktora Mehmeta Oza.


Time su povećani demokratski izgledi da zadrže vlast u Senatu, iako je priča daleko od gotove jer se čekaju ishodi napetih utrka iz saveznih država Arizone, Wisconsina, Georgije i Nevade u kojima se listići još prebrojavaju.


Trenutačni omjer snaga u Senatu je 48-48. Georgia će vjerojatno morati u drugi krug jer je po zakonu te savezne države potrebno 50 posto plus jedan glas za pobjedu, a to nijedan od glavnih kandidata gotovo sigurno neće ostvariti.


Ako naposljetku ovladaju Zastupničkim domom, republikanci će pokušati plafon saveznog zaduživanja koristiti kao polugu za dublje rezanje potrošnje. Također će tražiti da trajno ozakonjenje rezanja poreza za građane prema zakonu koji je donio Donald Trump 2017., te će nastojati zaštititi smanjenje korporativnih poreza.


Vođa republikanaca u Zastupničkom domu Kevin McCarthy nadao se slavodobitno obznaniti pobjedu koja će ga dovesti dužnosti predsjednika donjeg doma, treće najviše dužnosti u Sjedinjenim Državama.


Umjesto toga morao se zadovoljiti time da pristašama uputi poruku: “Kada se sutra ujutro probudite, imat ćemo većinu, a predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi bit će u manjini”, rekao je.


Za sada je odlučeno samo 13 od 53 najnapetijih utrka, prema analizi agencije Reuters, što upućuje na to da se konačni rezultati neće znati još neko vrijeme.


“Crveni val” nije se ostvario


U SAD-u vladajuća stranka uobičajeno gubi izbore na polovici četverogodišnjeg predsjedničkog mandata, a aktualnom predsjedniku Bidenu otegotna je okolnost i izuzetan pad popularnosti.


Međutim, republikanske nade da će “crvenim valom” ostvariti niz pobjeda blijedile su kako je noć odmicala jer su demokrati pokazivali iznenađujuću otpornost u nekoliko ključnih utrka.


“U konačnici republikanski val nije se dogodio, to je točno”, priznao je republikanski senator Lindsey Graham u intervjuu za NBC.


Predsjednica Zastupničkog doma, demokratkinja Nancy Pelosi izjavila je: “Očito je da su demokratski članovi i kandidati za Zastupnički dom ostvarili bolje rezultate od očekivanih diljem zemlje”.


Bivši predsjednik Donald Trump koji je igrao aktivnu ulogu u odabiru republikanskih kandidata za Kongres i nagoviješta da bi se mogao kandidirati za predsjedničke izbore 2024. može biti napola zadovoljan.


Tako je u saveznoj državi Ohio pobijedio ‘njegov kandidat’ J.D. Vance i mjesto te države u Senatu ostaje u rukama republikanca, no popularni televizijski voditelj Mehmet Oz podbacio je u Pennsylvaniji.


Uspjeh je republikanca što je na Floridi aktualni guverner Ron DeSantis pobijedio demokratskog kandidata Charlieja Crista za gotovo 20 posto, prema projekcijama instituta Edison. O snazi DeSantisa govori i to da bi upravo on mogao biti i glavni izazivač Trumpu na stranačkim predizborima 2024.


Smatra se da je demokratima u prilog išao bijes birača zbog odluke Vrhovnog suda iz lipnja da odbaci zakon o pravu na pobačaj.


Senatski ždrijeb


Bitka za Senat još se vodi jer se čekaju rezultati iz Arizone, Wisconsina, Georgije i Nevade. Utrka kandidata za Senat mogla bi  završiti ponavljanjem izbora 6. prosinca.


U sadašnjem sazivu obje stranke imaju jednak broj zastupnika u Senatu, no demokrati imaju većinu jer je prema američkom zakonu presudan glas potpredsjednice Kamale Harris. U utorak se na međuizborima biralo 35 mjesta u Senatu te svih 435 mjesta u donjem (Zastupničkom) domu kao i tridesetak guvernerskih mjesta.


Više od 46 milijuna Amerikanca glasalo je prije izbornog dana, bilo poštom bilo osobno te je izborno povjerenstvo upozorilo da bi prebrojavanje glasova moglo potrajati.


Visoka stopa inflacija i pravo na pobačaj bile su teme važne biračima, pokazale su izlazne ankete, a biračima je također bila važna i borba protiv kriminala što je bilo u fokusu republikanske kampanje u završnim tjednima.