Srijeda, 22. ožujka 2023

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Rat u Ukrajini

Ruski vojni vrh potvrdio kako neće ratovati zbog Božića, Ukrajina u to ne vjeruje

Autor: Hina

07.01.2023. 15:43
Ruski vojni vrh potvrdio kako neće ratovati zbog Božića, Ukrajina u to ne vjeruje

Foto: ReutersRusko ministarstvo obrane priopćilo je u subotu da će se ruska vojska u Ukrajini do ponoći pridržavati primirja koje je jednostrano proglasila Moskva zbog pravoslavnog Božića, a koje je odbacio Kijev.


U svom dnevnom brifingu ministarstvo obrane je navelo da su ruske postrojbe samo uzvratile topničku vatru kada su na njih pucale ukrajinske snage.


Ministarstvo obrane optužilo je ukrajinske snage za granatiranje civilnih područja, za što često Kijev optužuje ruske snage.
Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je u četvrtak svojoj vojsci da poštuje primirje “duž cijele crte dodira između strana u Ukrajini” 6. i 7. siječnja, što je prvo veliko primirje od početka ruske invazije prije gotovo godinu dana. Unatoč toj najavi, u petak su nastavljeni topnički napadi.


Ukrajina i zapadni saveznici odbacili su rusku ponudu, ocijenivši da je riječ o smicalici kojom Moskva želi dobiti na vremenu radi slanja pojačanja i opreme na istočno bojište.


Ruska vojska od jeseni namjerno granatira ukrajinsku energetsku infrastrukturu, ostavljajući mnoge ljude bez grijanja, struje ili vode tijekom hladnih zimskih mjeseci.