Petak, 24. ožujka 2023

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Najava sastanka

Savjetnik ministra gospodarstva koji će voditi razgovore s trgovcima: “Vlada sigurno neće dozvoliti lov u mutnom”

Autor: Portal Novilist.hr

02.01.2023. 20:41
Savjetnik ministra gospodarstva koji će voditi razgovore s trgovcima: “Vlada sigurno neće dozvoliti lov u mutnom”

Foto: Luka Stanzl/PIXSELLZbog cijena koje rastu nakon što je euro postao službena valuta – Vlada je sutra, kako je Dnevnik Nove TV prvi doznao, na sastanku s čelnicima trgovačkih lanaca.


Pripremaju se odluke kojima se planira stati na kraj previsokim cijenama. Gost Dnevnika Nove TV je bio Jurica Lovrinčević, savjetnik ministra gospodarstva koji će s trgovcima voditi razgovore.


Premijer je danas sazvao sastanak zbog neopravdanog dizanja cijena, a na upit je li to kasno dva dana nakon uvođenja eura, Lovrinčević odgovara:
“Apsolutno nije kasno, nismo znali da će se neki trgovci ponijeti kako su se ponijeli. Imamo situaciju da su određeni trgovci neodgovorni, iskorištavaju situaciju da dignu cijene, a to nije u redu prema građanima. Uvijek je lako prebaciti odgovornost na nešto drugo, ali uvođenje eura ne može biti razlog.”


Na upit što Vlada može učiniti da stane na kraj previsokim cijenama, rekao je: “Vlada sigurno neće dozvoliti lov u mutnom, reagirat će. Trgovci su naši partneri i trebamo razgovarati, zato smo i sazvali sastanak da se ne događaju ove situacije koje se događaju. Mislim da smo se mi dobro pripremili i nismo imali indikacije da će se dogoditi ovo što se događa ovih dana. Što se tiče lova u mutnom, mislim na one koji dižu cijene neopravdano. Svi bi mi trebali podnijeti teret krize, Vlada je mjerama napravila puno da prebrodimo ovu krizu.”


Na upit što će sutra reći vodećim ljudima trgovačkih lanaca, poručio je:


“Reći ćemo im da tražimo partnere, ljude koji će zajedno s nama proći kroz ovu krizu, da zajedno nađemo rješenje i da uvođenje eura ne može biti opravdanje da bilo što poskupi i za cent. Nadam se da će odgovorni shvatiti tu poruku i pomoći. Ako ne, Vlada ima instrumente da rješava stvari drugačije.”


Što se tiče liste zamrznutih cijena određenih namirnica, rekao je da je sve na stolu, da ta lista vrijedi do 31. ožujka i da je to bio odličan potez.


“Kada smo uvodili te mjere u rujnu, narativ trgovaca bio je da će propasti ili da neće biti robe, to se nije dogodilo. Vlada ima instrumente i naše partnere pozivam na razum, a ne da gledaju profit, jer to nije primarno”, poručio je.


Na upit koje su to mjere napomenuo je da je tu, primjerice, Državni inspektorat, koji može pomoći.