Petak, 31. ožujka 2023

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

administracija joe bidena

Sjedinjene Američke Države će proglasiti kraj pandemije u svibnju

Autor: Hina

31.01.2023. 10:09
Sjedinjene Američke Države će proglasiti kraj pandemije u svibnju

Foto: ReutersAdministracija predsjednika Joe Bidena dala je do znanja da će 11. svibnja proglasiti kraj zdravstvene krize uzrokovane covidom-19, tri godine nakon što je SAD uveo stroge epidemiološke  mjere kako bi obuzdao širenje bolesti.


Izvanrednu situaciju i krizu javnog zdravstva u zemlji zbog pandemije koronovirusa proglasila je 2020. tadašnja administracija predsjednika Donalda Trumpa, no Biden ju je stalno produljivao, što je milijunima Amerikanaca omogućilo besplatno testiranje, cjepivo i lijekove protiv covida-19.


Ured Bijele kuće za upravljanje i proračun (OMB) je priopćio da izvanredno stanje uskoro ističe, ali će se produljiti do 11. svibnja i potom okončati.
S ukidanjem izvanredne zdravstvene krize, lijekovi i cjepiva više neće biti besplatni. Bijela kuća, prenose agencije, želi da ona ipak traje do 11. svibnja kako bi se bolnice, pružatelji zdravstvenih usluga i djelatnici u zdravstvu pripremili za niz promjena koje će uslijediti.


OMB je u zasebnom priopćenju dao do znanja da će Biden staviti veto na predloženi zakon u Kongresu koji bi ukinuo obavezna cijepljenja zdravstvenih djelatnika zaposlenih u nekim programima savezne vlade.


Republikanci koji drže većinu u Zastupničkom domu traže da se ne čeka svibanj za kraj pandemije i poručuju da se Bidenova administracija ne može više skrivati iza covida-19 kako bi trošila milijarde dolara novca poreznih obveznika na njihovu “nepopustljivu i radikalnu agendu”.


Broj zaraženih u SAD-u pada, iako dnevno od covida-19 umire oko 500 ljudi, pokazuju vladini podaci. Covid-19 je od početka 2020. do sredine 2022. bio treći vodeći uzrok smrti u SAD-u, no sada više nije niti u prvih pet “ubojica”, kazali su savezni dužnosnici.