Četvrtak, 30. ožujka 2023

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

usprkos negodovanjima

Bidenova administracija odobrila problematičan naftni projekt na Aljasci

Autor: Hina

13.03.2023. 18:17
Bidenova administracija odobrila problematičan naftni projekt na Aljasci

Foto: ReutersAdministracija predsjednika Joea Bidena odobrila je smanjenu verziju sedam milijardi dolara vrijednog projekta bušenja nafte i plina na Aljasci tvrtke ConocoPhillips, priopćilo je u ponedjeljak ministarstvo za javna zemljišta i nacionalne parkove.


Odluka je donesena usprkos snažnom protivljenju otvaranju triju novih bušotina na sjeverozapadu Aljaske, uz obrazloženje da je u suprotnosti Bidenovom javnom zalaganju za borbu protiv klimatskih promjena i tranziciju prema čistoj energiji.


Sudbinu projekta pomno su pratili dužnosnici Aljaske, naftna i plinska industrija te udruge za zaštitu okoliša dok je Biden tražio ravnotežu između dekarbonizacije američkog gospodarstva i sve većih zahtjeva za povećanjem domaće proizvodnje energenata kako bi cijena ostala niska.
Ministarstvo je priopćilo da je opseg projekta smanjen za 40 posto.


ConocoPhillips i dužnosnici Aljaske su prihvatili reduciranu verziju projekta koja će, kako tvrde, smanjiti negativni utjecaj na okoliš, posebice na staništa polarnih medvjeda i žutokljunog gnjurca.


Odluka je donesena netom nakon što je Bidenova administracija najavila nove mjere zaštite kopna i vodenih površina na Aljasci.


Zaštitari prirode obrušili su se na Bidena i poručili mu da se mora odlučiti je li ili nije za borbu protiv klimatskih promjena.


“Promicati razvoj čiste energije je besmisleno ako ćemo korporacijama i dalje dozvoljavati da pljačkaju i zagađuju kako žele”, rekla je Wenonah Hauter iz udruge za zaštitu okoliša “Food & Water Watch”.