Petak, 31. ožujka 2023

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

POBJEDA KONZERVATIVNE VLADE

Britanski sud: Izgon migranata u Ruandu je "zakonit"

Autor: Hina

19.12.2022. 13:20
Britanski sud: Izgon migranata u Ruandu je

Foto: ReutersVisoki sud u Londonu ocijenio je u ponedjeljak da je vrlo kontroverzan zakonski prijedlog o izgonu tražitelja azila u afričku državu Ruandu “zakonit” i time je donio pobjedu konzervativnoj britanskoj vladi u vrijeme rekordno visokog broja pokušaja ilegalnih prelazaka preko La Manchea.


“Sud je zaključio da je britanska vlada postupila po zakonu kada je donijela mjere kako bi tražitelje azila poslala u Ruandu te da se njihov zahtjev treba rješavati u Ruandi, a ne u Velikoj Britaniji”, navodi se u sažetku presude koji je objavio visoki sud.


Mjere koje je donijela vlada u Londonu ne kose s Konvencijom o izbjeglicama, ustvrdio je Visoki sud. U travnju je vlada Borisa Johnsona zaključila sporazum s Ruandom o izgonu u tu zemlju migranata koji su ilegalno ušli u Veliku Britaniju.
Ta je politika trebala obeshrabriti migrante u pokušajima da ilegalno dođu do Britanije čamcima preko kanala La Manche.


Nikakav izgon još nije proveden jer je prvi let s migrantima bio zaustavljen nakon odluke Europskog suda za ljudska prava, no vlada premijera Rishija Sunaka nastavlja politiku prethodnih vlada.


Odluka donesena u ponedjeljak odnosi se na zahtjeve koje su podnijele organizacije za pomoć migrantima kao što su Care4Calais, Detention Action i Asylum Aid kao i sindikat javnih službi PCS.


Visoko povjereništvo UN-a za izbjeglice (UNHCR) interveniralo je ističući da zemlja prijema kandidata za azil mora imati “minimum pouzdanog i pravednog sustava” za azil, a što Ruanda nema i zato bi takva politika vodila “teškim rizicima i kršenjima” Konvencije UN-a za prava izbjeglica.


Britanski konzervativci stavili su borbu protiv ilegalne imigracije u samo središte svoje kampanje za brexit, no danas je broj migranata koji pokušavaju prijeći kanal najveći dosad.


Od početka godine 45.000 migranata stiglo je na britansko tlo u odnosu na 28.526 u 2021. godini. Četiri migranata, a među njima adolescent, poginula su u pokušaju prelaska 14. prosinca, nekih godinu dana nakon pogibije 27 ljudi na istoj ruti.


Sindikat PCS cijenio je da je progon kandidata za egzil “nemoralan ” i “protuzakonit”.  Organizacija Care4Calais smatra taj zakonski prijedlog “okrutnim”.


“Izbjeglice su pretrpjele užase rata, mučenja i progona i sada im prijeti golema trauma izgona u nepoznatu budućnost. To će u njih izazvati strah, tjeskobu i nemjerljivu nesreću”.


Na ročištu su odvjetnici vlade tvrdili da će sporazum s Ruandom osigurati migrantima koji će biti izgnani postupak da se njihova kandidatura za azil obradi na “siguran” i “učinkovit” način.


Početkom listopada, ministrica unutarnjih poslova s krajnje desnog krila, Suella Braverman, rekla je da je njezin božićni san “vidjeti zrakoplov koji polijeće… za Ruandu”.