Četvrtak, 30. ožujka 2023

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

REAKCIJE IZ SRBIJE

Dačić pozdravio Milanovićevu “principijelnu” izjavu o Kosovu: “To je međunarodno pravo”

Autor: Hina

30.01.2023. 21:59
Dačić pozdravio Milanovićevu “principijelnu” izjavu o Kosovu: “To je međunarodno pravo”

Foto: Davor Kovačević/NLSrbijanski šef diplomacije Ivica Dačić pozdravio je u ponedjeljak izjavu hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića da je Kosovo oteto Srbiji, ocijenivši da se radi o principijelnom poštivanju međunarodnog prava.


Dačić je agenciji Tanjug rekao kako ne ulazi u to ima li Milanović neke unutarnjopolitičke razloge za takvu izjavu, ali da je to stajalište šefa države članice Europske unije i NATO, što on pozdravlja.


“Pozdravljam ga kao principijelni stav u pravcu poštivanja međunarodnog prava, koje jamči nepovredivost suvereniteta i teritorijalnog integriteta svake države”, rekao je Dačić.
“Na Kosovu je srušen je međunarodni poredak u kojem je suverenost država nedodirljiva, a granice nepromjenjive”, istaknuo je.


Milanović je ranije u ponedjeljak kritizirao međunarodnu zajednicu jer optužuje Rusiju zbog aneksije ukrajinskog poluotoka Krima, a Kosovo je “otela ” Srbiji.


“Ja stojim iza Kosova i podržavam ga.. Ali tko je anektirao Kosovo? Međunarodna zajednica i mi. Oteto je od Srbije. (…) Nije aneksija, nego otimanje, dio teritorija koji je izvučen iz Srbije. Kako se to zove? Ekstrakcija. Nije šija, nego vrat.


Ovo nije dovođenje u pitanja Kosova, nego cijelog koncepta u kojem netko misli da ima pravo na sve kad mu to odgovara, a kad to onaj drugi radi – onda je to kriminal”, rekao je Milanović.


Njegova izjava je izazvala odobravanje u većini srpskih medija koji donose naslove poput “Milanović: Oteli smo Kosovo”, “Milanović priznao: Kosovo je oteto od Srbije”; “Milanović promjenio ploču, stao na stranu Beograda?”.


Srbijanski predsjednik zasad nije komentirao Milanovićevu izjavu, rekavši da je mora vidjeti u cijelosti.