Utorak, 21. ožujka 2023

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

zajedničko priopćenje

Europsku uniju i SAD zabrinjava situacija na sjeveru Kosova

Autor: Hina

28.12.2022. 18:30
Europsku uniju i SAD zabrinjava situacija na sjeveru Kosova

Foto: PexelsEuropska unija i Sjedinjene Države zabrinuti su zbog situacije na sjeveru Kosova i pozivaju suparničke strane na deeskalaciju napetosti, navodi se u zajedničkom priopćenju u srijedu.


SAD i EU u zajedničkom priopćenju navode da rade sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom Albinom Kurtijem na pronalasku političkog rješenja.


“Pozivamo sve na maksimalnu suzdržanost, hitno poduzimanje mjera za bezuvjetnu deeskalaciju situacije i suzdržanost od provokacija, prijetnji i zastrašivanja”, priopćeno je.
Na sjeveru Kosova živi oko 50.000 Srba koji odbijaju priznati prištinsku vladu i neovisnost Kosova. Imaju podršku mnogih Srba u Srbiji, kao i službenog Beograda.


Predstavnici Srba napustili su u studenom državne institucije, uključujući policiju i pravosuđe zbog odluke kosovske vlade da zamijeni srpske registarske tablice automobila kosovskima.


Kosovo je u srijedu zatvorilo svoj najveći granični prijelaz sa Srbijom nakon što su ga prosvjednici blokirali sa srbijanske strane u znak podrške kosovskim Srbima.


Bivši policajac, kosovski Srbin, uhićen je 10. prosinca zbog napada na policajca. Njegovo uhićenje pokrenulo je nasilne prosvjede srpske manjine na Kosovu. Glasnogovornik suda rekao je u srijedu da će uhićenom policajcu biti određen kućni pritvor.


Kosovo s većinski albanskim stanovništvom proglasilo je 2008. godine neovisnost od Srbije uz potporu Zapada, nakon rata od 1998. do 1999. u kojem je NATO intervenirao kako bi zaštitio etničke Albance.