Srijeda, 22. ožujka 2023

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

RAK DOJKE

Ovaj lijek mogao bi spasiti tisuće života svake godine

Autor: P. N.

08.12.2022. 21:58
Ovaj lijek mogao bi spasiti tisuće života svake godine

Foto: TwitterPacijentice koje boluju od raka dojke dobit će “dragocjeno dodatno vrijeme koje će moći provesti sa svojim najmilijima” nakon značajnog otkrića u liječenju koje bi moglo produljiti živote.


Znanstvenici su pozdravili “veliki uspjeh britanskih znanstvenika” koji bi mogao pomoći oko 8.000 žena u Velikoj Britaniji svake godine.


Ciljani lijek za žene s uznapredovalim oblicima bolesti smanjio je tumore, kao i udvostručio vrijeme razvoja bolesti, piše Independent.
Kliničko ispitivanje lijeka capivasertiba u III fazi bolesti korištenog u kombinaciji s hormonskom terapijom sugerira da bi ta kombinacija mogla postati novi tretman za pacijentice s uznapredovalim oblicima najčešće vrste raka dojke.


Lijek capivasertib proizvodi britansko-švedski farmaceutski div AstraZeneca u sklopu programa istraživanja lijekova na Institutu za istraživanje raka (ICR) u Londonu. Novi lijek blokira aktivnost molekule proteina koja pokreće rak AKT.


Nalazi, predstavljeni na simpoziju o raku dojke u San Antoniju u četvrtak, relevantni su za otprilike sedam od deset svih novih slučajeva raka dojke.


Dr. Kotryna Temcinaite, iz vodeće dobrotvorne organizacije “Rak dojke sada”, rekla je da je “razumijevanje kako možemo držati neizlječivi rak dojke pod kontrolom kada prestane reagirati na postojeće tretmane od vitalnog značaja kako bi se pomoglo većem broju osoba da požive duže s bolešću”.


“Ovi ohrabrujući rezultati sugeriraju novi način liječenja pacijenata s uznapredovalim ER pozitivnim HER2 negativnim rakom dojke koji im daje dragocjeno dodatno vrijeme sa svojim najmilijima prije nego što bolest napreduje. Nadamo se da će žene imati koristi od ove kombinacije liječenja što je prije moguće”, rekla je dr. Kotryna Temcinaite.


Linda Kelly iz Milton Keynesa u Velikoj Britaniji pridružila se testiranju lijeka u Royal Marsdenu u kolovozu 2021. nakon što joj se rak dojke proširio na kosti i stijenku prsnog koša.


“Rezultati su bili nevjerojatni. Došlo je do značajnog poboljšanja moga stanja, rak mi nije napredovao i nisu nastali novi tumori. Ovakvo liječenje je daleko manje iscrpljujuće od kemoterapije i produljen mi je život”, rekla je 65-godišnja Linda Kelly.