Petak, 31. ožujka 2023

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Eva Kaili

Potpredsjednici Europskog parlamenta oduzete ovlasti

Autor: Hina

11.12.2022. 11:17
Potpredsjednici Europskog parlamenta oduzete ovlasti

Foto: ReutersJedna od potpredsjednica Europskog parlamenta Eva Kaili izgubila je svoje ovlasti uslijed povezanosti s istragom o korupciji u Belgiji. Kaili, grčka eurozastupnica, uhićena je u petak u Belgiji zajedno s nekolicinom drugih osumnjičenika u svezi s istragom o podmićivanju.


Predsjednica EP-a Roberta Metsola “odlučila je s neposrednim učinkom suspendirati sve ovlasti, dužnosti i zadaće povjerene Evi Kaili u njezinoj funkciji kao potpredsjednici Europskog parlamenta”, rekao je glasnogovornik.


Odluku da se 44-godišnju Kaili ukloni s mjesta potpredsjednice može donijeti isključivo parlament. Ured belgijskog javnog tužitelja je rekao da će u nedjelju odlučiti hoće li petero osumnjičenih, uključujući Kaili, ostati u pritvoru.
Tužitelji su rekli da se istraga bavi pokušajem trgovanja utjecajem iz inozemstva i navodima o korupciji i pranju novca. Vlasti su odbile izrijekom navesti na koju se zemlju odnosi pokušaj trgovanja utjecajem, no izvori su za njemačku agenciju dpa rekli da se radi o Kataru, koji je trenutno domaćin Svjetskog nogometnog prvenstva.