ponedjeljak, 30. siječnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

1 C°

Sergej Lavrov

"SAD i NATO sudionici su u ratu u Ukrajini"

Autor: Hina

01.12.2022. 12:23

Foto: EurasianetRuski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je u četvrtak da su Sjedinjene Države i NATO sudionici u ratu u Ukrajini zbog pomoći koju pružaju Kijevu, optuživši ih i za obuku ukrajinskih vojnika na njihovu teritoriju.


Lavrov je na konferenciji za novinare rekao da su Washington i Atlantski savez uključeni u rat jer opskrbljuju Ukrajinu oružjem i pružaju joj vojnu obuku na svojem teritoriju.


“Nemojte govoriti da SAD i NATO ne sudjeluju u ovom ratu – vi izravno sudjelujete. Uključivo ne samo dopremu oružja već i obuku vojnika – vi obučavate (ukrajinske) vojnike na svojem teritoriju”, kazao je.
Dodao je da su SAD “egzistencijalna” prijetnja Rusiji iz Ukrajine. Rekao je da je zapad imao stvarnu priliku izbjeći sukob u Ukrajini, ali je odlučio odbaciti ruske prijedloge da se zaustavi širenje NATO-a i dogovori poseban sigurnosni status za Kijev.


Zapad kaže da su prijedlozi Rusije izneseni uoči rata u Ukrajini bili nerealni i neiskreni. Lavrov je rekao da je Moskva spremna saslušati ako tko želi pregovarati o Ukrajini. Naglasio je i da su ukrajinske tvrdnje da Rusija želi pregovore kako bi dobila vremena za pregrupiranje i obnovu svojih oružanih snaga apsurdne.


Ruski je šef diplomacije također istaknuo da je Rusija prije rata u Ukrajini puno, puno godina sve upozoravala. Nazvao je i nedavne izjave pape Franje o Ukrajini “nekršćanskima” i teško razumljivima. Franjo je u intervjuu za Jesuit magazine America govorio o ruskoj okrutnosti u Ukrajini i naglasio da je “Rusija ona koja je izvršila invaziju. To je vrlo jasno”.


Također je rekao da su među najokrutnijima ruski vojnici koji su pripadnici etičkih manjina koji se bore u Ukrajini, primjerice  Čečeni.


“Papa Franjo imao je izjave potpuno nerazumljive, apsolutno nekršćanske”, ocijenio je ruski ministar vanjskih poslova.


Optužio je i NATO za raspirivanje napetosti u blizini Kine na način koji predstavlja rizik za Rusiju.


“Južnokinesko more sada postaje jedna od onih regija u kojima NATO nije nesklon, kao što je nekoć bio u Ukrajini, eskalaciji napetosti”, rekao je Lavrov.


“Znamo koliko Kina ozbiljno shvaća takve provokacije, da ne spominjemo Tajvan i Tajvanski tjesnac, i smatramo da NATO-ovo igranje vatrom u ovim regijama nosi prijetnje i rizike za Rusku Federaciju”, rekao je.


Lavrov je rekao da zato Rusija razvija vojnu suradnju s Kinom i provodi zajedničke vježbe.


“Činjenicu da članice NATO-a pod vodstvom Sjedinjenih Država pokušavaju ondje stvoriti eksplozivnu situaciju, svi dobro razumiju”, rekao je.


Također je optužio NATO da pokušava uvući Indiju u ono što je nazvao antiruskim i antikineskim savezom.


Ruski ministar vanjskih poslova kazao je i da su se u Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju (OESS) nagomilali veliki problemi, optuživši zapad da je nakon hladnog rata odbacio priliku da postane pravi most s Rusijom.