Petak, 31. ožujka 2023

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Lloyd Austin

Šef Pentagona upozorio Tursku protiv nove vojne operacije u Siriji

Autor: Hina

01.12.2022. 08:10
Šef Pentagona upozorio Tursku protiv nove vojne operacije u Siriji

Foto: ReutersAmerički ministar obrane Lloyd Austin rekao je u srijedu svom turskom kolegi da se “snažno protivi” novoj turskoj vojnoj operaciji u Siriji i izrazio zabrinutost zbog eskalacije situacije u toj zemlji, priopćio je Pentagon.


Austin je u pozivu izrazio sućut zbog napada u Istanbulu 13. studenog, dodaje se u priopćenju.


“Također je izrazio zabrinutost zbog eskalacije akcije u sjevernoj Siriji i Turskoj, uključujući nedavne zračne napade, od kojih su neki izravno ugrozili sigurnost američkog osoblja koje radi s lokalnim partnerima u Siriji na porazu ISIL-a”, stoji u priopćenju u kojem se koristi  akronim za militantnu skupinu Islamska država.
“Ministar Austin pozvao je na deeskalaciju i izrazio snažno protivljenje Ministarstva novoj turskoj vojnoj operaciji u Siriji”, navodi američka strana.


Turska je prije par dana objavila da je “neutralizirano” više od 300 kurdskih militanata u ofenzivi koja je pokrenuta u sjevernoj Siriji i sjevernom Iraku.


Ankara koristi izraz “neutralizirani” za ubijene ili zarobljene militante.


Operacija je bila usmjerena na Jedinice narodne zaštite (YPG) i zabranjenu Kurdistansku radničku stranku (PKK), a izvedena je tjedan dana nakon bombaškog napada u Istanbulu u kojem je ubijeno šest osoba, a ranjeno više od 80.


Ankara za napad okrivljuje YPG i PKK, a obje skupine odbacuju te optužbe.


U međuvremenu je ministar obrane Hulusi Akar demantirao izvješća da je u turskim udarima pogođeno područje blizu američke baze u Siriji. “Ne dolazi u obzir da bismo naštetili koalicijskim snagama ili civilima”, rekao je ministar.


Washington podržava YPG u borbi protiv militanata Islamske države. Upozorio je da bi turska ofenziva mogla ugroziti te napore.