ponedjeljak, 30. siječnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

0 C°

DEVANSHI SANGHVI

Službeno se odrekla milijunskog nasljedstva i postaje časna, a ima samo 8 godina

Autor: S.M.

20.01.2023. 18:42
Službeno se odrekla milijunskog nasljedstva i postaje časna, a ima samo 8 godina

Foto: iStock/NLOsmogodišnja nasljednica dijamantnog carstva odbila je 50 milijuna funti nasljedstva da bi započela novi život kao časna. Devanshi Sanghvi trebala je naslijediti milijune kompanije Sanghvi and Sonsbazirane u Suratu (Indija), poznatog kao Dijamantni grad zbog ključne uloge u ovoj industriji.


Djevojčica je odlučila posvetiti svoj život džainističkom monaštvu, odnosno redu redovnika i redovnica u džainskoj zajednici, čime je svoje nasljedstvo prepustila petogodišnjoj sestri.


Devanshi je ovoga tjedna dovedena u monaštvo na četverodnevnu ceremoniju tijekom koje je jahala kočiju koju su vukli slonovi. Postala je jedna od najmlađih ljudi u državi koji su se priključili džainskom religijskom redu.
Prema prenošenju The Daily Stara, djevojčica je “svoj život oduvijek htjela posvetiti religiji”.


Njezini roditelji kažu da je pokazivala religijske indicije otkako je bila beba te da je odmalena pratila “askezu”. Riječ je o načinu života koji se sastoji u odricanju od strasti i tjelesnih potreba da bi se postiglo duhovno pročišćenje.


Njezina obitelj prakticira džainizam, jednu od drevnih religija koja uči nenasilju i ljubavi prema svim stvorenjima. Times of India piše da se Devanshi morala podvrgnuti strogoj rutini od tri molitve dnevno otkako je bila beba.


Iako se mnogima ovo čini neobično, primanje djece u džainsku zajednicu i redovništvo (bal diksha), tradicija je koja traje stoljećima. Kritičari religije tvrde da krši prava djece, iako neki komentiraju da se ne bi trebalo uplitati u pitanje religijske slobode.


Pobornici džainizma kojih ima oko 4 milijuna u Indiji, drže se stroge vegetarijanske prehrane, a neki prekrivaju usta tkaninom da ne bi slučajno progutali insekte. Neki vjernici idu toliko daleko da odbijaju jesti povrće s korijenjem jer smatraju da čupanje korijenja iz zemlje ubija biljku.