Utorak, 21. ožujka 2023

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

niz skandala

Stotinama londonskih policajaca prijete otkazi zbog seksualnog i obiteljskog nasilja

Autor: Hina

17.01.2023. 17:31
Stotinama londonskih policajaca prijete otkazi zbog seksualnog i obiteljskog nasilja

Foto: PixabayStotine policajaca u Londonu vjerojatno će dobiti otkaz zbog seksualnog i obiteljskog nasilja, rekao je u utorak načelnik londonske policije, pokušavajući povratiti povjerenje javnosti nakon što je jedan policajac priznao da je serijski silovatelj.


Londonska policija, koju zadnjih godina potresaju skandali, utonula je dublje u krizu pošto je David Carrick (48) priznao da je počinio 24 silovanja u gotovo dva desetljeća dok je bio na dužnosti, a kolege ga nisu spriječile.


Skandal se dogodio nakon niza otkrića o ozbiljnim prijestupima londonske policije, najveće u zemlji s više od 43.000 policajaca i drugih zaposlenika.
Načelnik policije Mark Rowley, doveden prije četiri mjeseca kako bi proveo čistku, rekao je da su u tijeku istrage o oko 800 policajaca zbog preko 1000 prijava zbog spolnog zlostavljanja i obiteljskog nasilja. U tom će procesu mnogi ostati bez posla, rekao je.


“Imam desetke tisuća fantastičnih muškaraca i žena, ali imamo stotine onih koji ne bi trebali biti ovdje. Raščistit ću to”, rekao je Rowley za BBC u utorak.


“Sustavno istražujemo svakog zaposlenika policije i policajca za kojeg postoje sumnje da je bio upleten u incidente uključujući obiteljsko ili spolno nasilje”.


Povjerenje javnosti u londonsku policiju narušeno je otkrićima o kulturi korupcije, rasizma i mizoginije koja vlada u njezinim redovima.


Jedan policajac završio je zadnjih godina u zatvoru zbog silovanja i ubojstva žene koju je oteo dok se vraćala pješice kući. Drugi policajac zatvoren je jer je bio pripadnik neonacističke skupine, još dvojica jer su dijelili fotografije s mjesta zločina nakon ubojstva dviju sestara, dok je istraga o jednoj postrojbi pokazala da su policajci razgovarali o premlaćivanju žena, a jedan policajac poslao je poruku kolegici da će je silovati.