Petak, 31. ožujka 2023

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

vojna pomoć

Velika Britanija pozvala Njemačku da dopusti slanje tenkova Ukrajini

Autor: Hina

16.01.2023. 21:34
Velika Britanija pozvala Njemačku da dopusti slanje tenkova Ukrajini

Foto: ReutersVelika Britanija je u ponedjeljak pozvala Njemačku da dopusti slanje tenkova Leopard u Ukrajinu, naglasivši da bi to moglo potaknuti druge zemlje da pruže podršku te Berlin ne bi djelovao samostalno.


“Poznato je da je Poljska, očito, veoma zainteresirana da donira neke Leoparde kao i Finska”, rekao je parlamentu britanski ministar obrane Ben Wallace.


“Sve ovo trenutno ovisi o odlukama njemačke vlade. Ne samo hoće li Njemačka poslati svoje Leoparde, već hoće li dati dopuštenje drugima (da učine isto). Pozivam svoje njemačke kolege da to učine”, dodao je Wallace.
Njemačka ministrica obrane Christine Lambrecht podnijela je ostavku u ponedjeljak nakon što se njezina vlada našla pod pritiskom da saveznicima dopusti da Ukrajini pošalju tenkove, na početku tjedna koji bi mogao biti ključan za planove Zapada da dodatno opskrbi Kijev.


Njemačka se dosad odupirala takvom potezu, govoreći da bi zapadni tenkovi trebali biti poslani Ukrajini samo ako postoji suglasnost među ključnim saveznicima Kijeva, a osobito Sjedinjenih Američkih Država.


“Znam da je bilo zabrinutosti u njemačkom političkom tijelu da ne žele ići sami. Nisu sami”, kazao je Wallace.


Rekao je da će razmjeri podrške biti jasni na sastanku ukrajinski saveznika u Ramsteinu u Njemačkoj u petak.