Petak, 31. ožujka 2023

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

KATAKLIZMA nakon potresa

Tlo se u Turskoj i dalje trese, broj mrtvih prešao 4.900, temperature oštro pale

Autor: Hina

07.02.2023. 09:43
Tlo se u Turskoj i dalje trese, broj mrtvih prešao 4.900, temperature oštro pale

Foto: ReutersRaste crna bilanca broja poginulih u razornim potresima u Turskoj i Siriji. Strahuje se da bi konačni broj žrtava mogao doći čak i do 20.000, kako to procjenjuje viša službenica za hitne slučajeve WHO-a. CNN je objavio kako je broj potvrđenih smrtnih slučajeva nakon potresa u Turskoj i Siriji premašio brojku 4.900.


Tursku su jučer, podsjetimo, zatresla dva odvojena potresa – prvi noćni magnitude 7,8, a drugi oko podneva čija je snaga bila 7,5 po Richteru. Tisuće zgrada sravnjeno je sa zemljom.


Loše vrijeme otežava spašavanje i još više zagorčava sudbinu preživjelih koji drhte u šatorima ili u improviziranim skloništima. Veliki pad temperatura izlaže ozlijeđene i zaglavljene u ruševinama, dodatnom riziku od hipotermije.
Prema procjenama, u Turskoj se srušilo i do pet tisuća zgrada, uključujući bolnicu u İskenderunu. U potresima su srušeni cijeli stambeni blokovi. Turska je službeno zatražila pomoć od NATO saveznika u rješavanju posljedica potresa, od kojih se najjači jakosti 7,8 dogodio u ponedjeljak u 2:17 sati po srednjoeuropskom vremenu.


Prema riječima turskog predsjednika, pomoć je ponudilo 45 zemalja.