ponedjeljak, 30. siječnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

2 C°

Predivni kadrovi

U Lici opadaju bujične vode, Velebit pod snijegom

Autor: Marin Smolčić

19.01.2023. 12:30
U Lici opadaju bujične vode, Velebit pod snijegom

Foto: Marin SmolčićIntenzitet oborina posvuda u Lici noćas je osjetno manji pa su se sa mnogih županijskih i lokalnih  cesta počele povlačiti nabujale rijeke Novčica i Bogdanica. Tome je doprinesao pad temperatura zraka na visinama iznad 700 metara n/m gdje se još jučer kiša pretvarala u snijeg.


Ljubaznošću djelatnika NP Sjeverni Velebit jutros su nam stigle fotografije iz Krasna gdje je palo oko 20 cm novog snijega. Porastom nadmorske visine raste i visina bijelog pokrivača koji je jutros na Zavižanu iznosio 76 cm, dok snijeg na gotovo cijelom Velebitu i dalje povremeno pada. Na ovaj način su se još jednom opravdala upozorenja pristigla  iz NP Sjeverni Velebit onim planinarima koji unatoč velikom riziku žele avanturu i pješice stići do Planinarskog doma na Zavižanu.


Čini se kako se dolasku prave ličke zime  jedino vesele stada goveda autohtone  pasmine buše po Velebitu koje počesto zaspu, prekrije ih snijeg i ujutro čilo poziraju znatiželjnim fotografima. Snijeg željno očekuju i u NP Plitvička jezera gdje ga jutros ima svega 3 centimetra, odnosno nedostaje ga 37 centimetara kako bi se u funkciju stavilo skijalište na Mukinjama, jedino u Lici sa ispravnom i certificiranom vučnicom.