ponedjeljak, 30. siječnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

2 C°

NINO RASPUDIĆ

Za nužne izmjene izbornog zakonodavstva što širi konsenzus

Autor: Hina

15.11.2022. 18:22
Za nužne izmjene izbornog zakonodavstva što širi konsenzus

Foto: Patrik Macek/PIXSELLSaborski zastupnik Mosta Nino Raspudić (Most) rekao je u utorak da su izmjene izbornog zakonodavstva nužne te istaknuo kako bi idealno bilo da se u vezi s tim pitanjem postigne što širi konsenzus.


– Promjene izbornog zakonodavstva su nužne jer smo debelo u neustavnoj situaciji po pitanju izbornih jedinica, kazao je Raspudić u govoru na slobodnu temu podsjetivši kako je Ustavni sud prije više od desetljeća upozorio da postoji razlika u vrijednosti glasova u pojedinim dijelovima Hrvatske.


Naveo je kako je do sada u javnost izašlo šest prijedloga, da ostanu sadašnje izborne jedinice a korigira broj zastupnika koje one delegiraju u Sabor, da se korigiraju granice izbornih jedinica a broj zastupnika koji se iz njih bira ostane isti te da se formira novih šest izbornih jedinica koje biraju razmjeran broj zastupnika s tim da se Zagreb ne cijepa.
Četvrti prijedlog je da cijela Hrvatska bude jedna izborna jedinica uz sniženje praga, peti da svaka županija bude jedna izborna jedinica i šesti prijedlog da se pola zastupnika bira u Hrvatskoj kao jednoj izbornoj jedinici a pola u malim izbornim jedinicama.


Raspudić je istaknuo da savršenog model nema i poručio kako bi idealno bilo postići što širi konsenzus.


– Nema sumnje da će HDZ iskrojiti zakon kako njima odgovara no dobra je vijest kako ni sam HDZ ne zna što im odgovara, dodao je.


Marijan Pavliček (Suverenisti) u slobodnom iznošenju stajališta upozorio je na problem stambenog zbrinjavanja mladih obitelji u Vukovaru odnosno nepravdu pri dodjeli državni stanova. Tvrdi da se stanovi dodjeljuju pojedincima koji žive u Njemačkoj ili Srbiji koji ih onda nakon isteka tri godine prodaju po astronomskih cijenama.


Apelirao je na Ministarstvo graditeljstva i Državni ureda za stambeno zbrinjavanje da promijene zakon kako se to pravo ne bi zloupotrebljavalo.