ponedjeljak, 30. siječnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

PAPA FRANJO NOVINARIMA

Žene menadžerice unaprijedile su Vatikan više od muškaraca

Autor: Hina

06.11.2022. 19:24
Žene menadžerice unaprijedile su Vatikan više od muškaraca

Foto: ReutersPapa Franjo rekao je u nedjelju da su žene koje je imenovao u Vatikanu dokazale da mogu biti bolje menadžerice od muškaraca i da u Rimokatoličkoj crkvi i u društvu općenito ima previše muškog šovinizma.


Papa je to rekao novinarima u zrakoplovu koji se vraćao u Rim nakon njegova četverodnevnog puta u Bahrein.


“Primijetio sam da svaki put kad žena dobije poziciju u Vatikanu, da se stvari poboljšaju”, izjavio je.
Franjo je upitan o ženama koje predvode prosvjede u Iranu, no nije odgovorio na to pitanje, nego je temu usmjerio na ulogu žena općenito.


Kad je govorio o ženama kojima je dodijelio odgovorne uloge, spomenuo je sestru Raffaellu Petrini, zamjenicu guvernera Vatikana i najmoćniju ženu u gradu državi, zaduženu za oko 2000 zaposlenika.


Također je naveo pet žena koje je imenovao u odjel koji nadzire vatikanske financije. “Ovo je revolucija jer žene znaju kako pronaći pravi put naprijed”, rekao je.


Franjo je osudio muški šovinizam, naglasivši da ga i dalje ima previše u svijetu, uključujući i u njegovoj rodnoj Argentini.


“Žene su dar. Bog nije stvorio muškarca i dao mu psića da se igra s njim. Stvorio je muškarca i ženu”, rekao je. “Društvo koje nije sposobno (dopustiti ženama da imaju veće uloge) ne kreće se naprijed.”