Nedjelja, 5. veljače 2023

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Povratak u prošlost

Volvo prvi put u četvrt stoljeća napravio osobni automobil na zadnji pogon. Električni, dakako

Autor: T.I.

16.01.2023. 22:29
Volvo prvi put u četvrt stoljeća napravio osobni automobil na zadnji pogon. Električni, dakako

Foto: Volvo

U skladu s vremenom novi Volvo model sa zadnjim pogonom bit će električni i proizvodit će se u dvije slične već postojeće inačice pod nazivom XC40 Recharge i C40 RechargeU većinu današnjih automobila, posebno niže i srednje klase ugrađuju se pogoni na prednje kotače. Logično je to s obzirom da 99 posto automobila tih klasa ima motor ispod prednje haube. Takvi automobili sigurniji su za upravljanje za prosječnog vozača, a i bolje se ponašaju u uvjetima kad su kolnici skliski, odnosno prekriveni snijegom i ledom. Od velikih proizvođača, BMW se i dalje drži zadnjeg pogona, a takva vrsta pogona je ipak nešto prisutnija u vozilima više klase.


S tim u skladu, prilično je iznenađujuća vijest da će Volvo, koji i dalje svoju upravu drži u Švedskoj iako je u vlasništvu kineskog Geelyja, prvi put nakon 25 godina ponovno proizvesti automobil na zadnji pogon.


Zadnji takav iz njihovih pogona – još u vrijeme kad su bili svoji, odnosno švedski – bio je model S90.
U skladu s vremenom novi Volvo model sa zadnjim pogonom bit će električni i proizvodit će se u dvije slične već postojeće inačice pod nazivom XC40 Recharge i C40 Recharge koje su dosad bile tjerane na prednji pogon. Imat će nešto snažniji motor od 175 kilovata (dosadašnji su imali 5 kilovata manje).


Baterija ostaje ista, od 69 kWh, no očito su poboljšane jer novi modeli na zadnji pogon s jednim punjenjem mogu dobaciti 460 kilometara što je za 35 kilometra više od modela na prednji pogon.


Zanimljiv je i podatak da će se baterija s 10 na 80 posto kapaciteta puniti tek za nešto više od pola sata na standardnoj 130-kilovatnoj javnoj mreži.