Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

OD ZADRA DO GRAČACA

Crtica i za Vedrana Sitnicu u novoj knjizi Drage Marića

Autor: Šime Ćurko

30.12.2022. 16:43
Crtica i za Vedrana Sitnicu u novoj knjizi Drage Marića

Foto: Čedo Fabulić



Umirovljeni zadarski novinar Drago Marić objavio je još jednu knjigu iz serije Biblioteka Grad, u kojoj se kroz kratke bilješke popraćene fotografijama, spominje ljudi, događaja, zanimljivosti iz Zadarske županije. Izdavači knjige pod naslovom Od Zadra do Gračaca su Matica Zadrana i Timbar usluge j.d.o.o., grafički dizajn potpisuje Marijan Kocijan, a tisak Zadarska tiskara.


– Promaklo mi je u moje knjige o ljudima i događajima iz naše županije uvrstiti crtice s područja Gračaca, jer i taj kraj Zadarskoj županiji pripada. Moj grijeh. Gračac nije imenovan gradom kao što Biograd, Benkovac, Nin, Obrovac i Pag jesu, nego općinom, ali je središte tog dijela Zadarske županije.


Stoga u ovoj drugoj knjizi nakon zbornika Zadarske priče bit će ponešto i o gračačkom ličkom dijelu naše županije. Zato je naslovljena Od Zadra do Gračaca. U ovoj knjizi veći je broj crtica nastao pobudom iz kvalitetnih priloga novinara Zadarskog Regionala, koji je izlazio od 2000. do 2014 – kaže Marić i ističe jednu od brojnih crtica iz knjige.




– Govoreći jednom zgodom o aleksandrologiji u nas najveća hrvatska stručnjakinja za to znanstveno područje dr.sc. Marija Ana Dürrigl sa Staroslavenskog instituta u Zagrebu, pojašnjavajući o jednoj inačici srednjovjekovnog romana o Aleksandru Velikom (Aleksandrida), kazala je kako je još u 14. stoljeću 1389. zadarski trgovac Damjan sin Martinov (u to doba nije bilo prezimena nego su se davala po ocu ili mjestu življenja) prvi u nas i šire posjedovao i roman o Aleksandru na slavenskom jeziku.


Uz to Damjan Martinov je imao i jednu Bibliju na slavenskom jeziku još 1380. To znači, kako su Hrvati, zahvaljujući Zadru, čitali Sveto pismo na materinjem jeziku u isto doba kad i najrazvijeniji europski katolički narodi. Eto, opet je Zadar, u još dva primjera, kao i u još puno toga, bio ispred svih u Hrvata i Hrvatskoj.


Marić je jedan od tekstova posvetio Vedranu Sitnici, fotografu Zadarskog lista, koji je ove godine preselio u nebesku vječnost.


– Što je život u ovim današnjim teškim vremenima? Ništa! Lutrija! Danas jesi, a sutra te nema. Upravo tako nas je napustio još jedan mladi zadarski novinar – fotoreporter Zadarskog lista Vedran Sitnica. Otišao je u 45. godini 27. lipnja 2022., a dan ranije sjedili smo u omiljenom kafiću kojeg je on nazvao »Kod Bere« na njegovoj Voštarnici.


Točno samo dan ranije, 26. lipnja. Tog je ponedjeljka napravio posljednji reporterski posao, ali, nažalost, nije ga uspio vidjeti. Srce ga je izdalo. I ode Vedran. Duša od čovjeka. Uživao je u životu i svojom raspjavanom naravi drugima ga činio ljepšim i ugodnijim. I sad odjednom svega toga nema. Otišao je Vedran, prerano, tamo gdje ćemo svi otići, a najljepši ispraćaj priredio mu je mag osmišljene riječi Ante Mihić:


– Najprije se ukaže veliki osmijeh koji razvedrava tvoje obraze i tvoja obzorja. Kada Vedran dariva osmijeh, dariva sebe. Nenametljiv, ne gura se, a tu je. Prisutan, stvaran i veliki, iako je Sitnica.