Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

LIPA I MORE

Djecu inspiriralo more i zadarska baština

Autor: Marija Paleka

01.11.2022. 08:55
Djecu inspiriralo more i zadarska baština

Foto: MLADEN MASAR



Dvorište Gradske knjižnice Zadar u maglovito subotnje jutro zablistalo je radovima djece iz svih krajeva Hrvatske, ali i dijaspore.


Izložba »Lipa nad Zadrom« otvorena je za javnost i sve posjetitelje Gradske knjižnice Zadar do 12. studenog ove godine. Na otvorenju proglašeni su najbolji radovi te je predstavljena dvojezična slikovnica »Savršeni dan: Lipa i Zadar«, autorice Ive Babić i ilustratorice Nikoline Starčević Vorgić.


Radovi su pristigli iz Hrvatske, Poljske, Švicarske, Crne Gore i Vojvodine


Natječaj je održan u povodu obilježavanja Dana europske baštine 2022. pod nazivom »Održivost baštine pod Ministarstvom kulture i medija RH«.




– Na natječaj je pristiglo šest literarnih radova i 71 likovni rad. Radovi su pristigli iz Hrvatske, Poljske, Švicarske, Crne Gore i Vojvodine, a ocjenjivanje radova provelo je prosudbeno povjerenstvo, pojasnila je Iva Babić dodajući kako se i sama iznenadila velikim priljevom radova iz drugih država.


Razglednica Zadra u kategoriji kombinirana tehnika


Kako smo već objavili, nagrade dodijeljene su u kategoriji predmetne nastave i kategoriji vrtić. Za predmetnu nastavu, nagrade su pokupili autori radova: Zadarska rasplesana baštinaJedan zadarski trenutakZlatni Donat i Točkasta vrata. U kategoriji vrtić, nagrade su dobili: Zadarski mostVečka kula i Velebit. U kategoriji Literarni izričaj nagrađen je rad pod naslovom U dvorištu Gradske knjižnice Zadar.


Povjerenstvo je dodatno pohvalilo rad mješovite skupine DV Radost, PO Jadran za rad: Razglednica Zadra u kategoriji kombinirana tehnika.


– Najčešći motivi na radovima bili su more i kulturni spomenici. Prema nekim radovima da se pretpostaviti da su djeca ljetovala u nekim krajevima Hrvatske pa su iste naslikala prema vlastitom sjećanju, istakla je Babić dodajući kako očekuje da će ova izložba djelovati inspirativno za daljnje djelovanje razveseljavajući i drugu djecu te njihovu okolinu.