Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

PRAIZVEDBA

Djevojčica iz Afganistana suptilno propitkuje egzistenciju djevojčica u današnjem svijetu

Autor: Nikolina Lucić

10.01.2023. 09:28
Djevojčica iz Afganistana suptilno propitkuje egzistenciju djevojčica u današnjem svijetu

Foto: Mate Komina



Parvana, zvijezda predstave »Djevojčica iz Afganistana«, koja je praizvedena na daskama zadarskog kazališta, jedanaestogodišnja je djevojčica iz Kabula koja se, nakon očevog iznenadnog uhićenja, preruši u dječaka kako bi mogla izaći iz kuće i zaraditi novac za uzdržavanje svoje obitelj.


Roman koji je već osvojio srca javnosti u režiji Vinka Radovčića i dramatizaciji Antonele Tošić, u prvom redu govori o hrabrosti i buntovništvu, ali i teškoj situaciji u kojoj žene u Afganistanu preživljavaju pod čizmom talibana. Parvana stoga nastoji preživjeti u nesretnim okolnostima rata u kojima se našla sa svojom obitelji. T


alibansko ugnjetavanje žena kroz institucionaliziranu diskriminaciju je daleko najvažnija tema u romanu, jer je to faktor oko kojeg se vrte životi svih likova.




Zbog talibanskih zakona, koji žene drže u domu osim ako nisu u pratnji muškarca, protagonistica nema drugog izbora nego se prerušiti u dječaka. Odlazila je na tržnicu prodavati stvari i čitati pisma koja su donosili nepismeni talibani.


Odabirom autorice, a ne autora koja je za glavnog lika u romanu izabrala baš djevojčicu, a ne dječaka Drama plus otvara pitanja feminizma i rodne ravnopravnosti.


– Smatramo da mlađi naraštaji gledatelja do sada nisu imali prilike na zadarskoj kazališnoj sceni biti izloženi sadržaju koji propitkuje ova dva pitanja, pogotovo ne na način prilagođen njihovoj dobi te smatramo kako je nužno inscenirani tekst koji na suptilan način propitkuje egzistenciju djevojčica u današnjem svijetu, pogotovo njihovu poziciju u šerijatski-naklonjenom području Afganistana, napominju iz Drame plus čiji su članovi jučer na daske iznijeli ovo važno djelo.



Djelo se prvenstveno bavi ozbiljnim problemima žena u tom svijetu. Problematika ženskih prava u teokratskim društvima tema je o kojoj se raspravlja već desetljećima, a poruka ove predstave odzvanja još i jače kada shvatimo da prikaz Parvaninog života i života njene obitelji, na žalost u velikoj mjeri ne odstupa od života koji su Afganistanci prisiljeni živjeti nakon što su talibani prošle godine ponovno zauzeli vlast nad zemljom.


Žene su postale predmetom političkih i vjerskih rasprava, čiji su rezultat uvijek daljnje zabrane i ograničavanje njihova života. Parvana je stoga junakinja mnogih Afganistanki koje ustaju protiv samožive i diskriminatorne politike talibana.