Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Film Luke Klapana

Dokumentarac o čovjeku koji je krenuo »trbuhom za kruhom«

Autor: Anamaria Galović

13.12.2022. 09:11
Dokumentarac o čovjeku koji je krenuo »trbuhom za kruhom«

Foto: MM



Ogranak Matice hrvatske u Zadru i »Jedina solucija«, udruga za audiovizualnu djelatnost pozivaju na prikazivanje knjige Luke Klapana: »Restaurator«. Film će se prikazati u dvorani Ogranka Matice hrvatske u Zadru, u srijedu 14. prosinca, s početkom u 18:00.


Luka Klapan rođen je u Pridragi. Po završetku osnovne škole, odlazi na daljnje školovanje u Zagreb. 2013. godine vraća se u rodnu Pridragu. Tijekom dugogodišnjeg življenja u Zagrebu i Zaprešiću bavio se slikarstvom i glumom u Zagrebačkom kazalištu mladih, a filmom i videom aktivnije se bavi od 2008. od kada je član Foto-Kino-Video-Kluba Zaprešić i Udruge FFVAL.


Luka Klapan snima, montira i režira svoje filmove koji se bave suvremenim društvenim i etnografskim temama. Do sada je snimo dvadesetak naslova kratkog i srednjeg metra uglavnom dokumentarnih od kojih su mnogi prikazani na brojnim međunarodnim filmskim festivalima.




Njegovi filmovi koji tematiziraju događaje iz Domovinskog rata »Glas Medviđe« i »Bruški martirij« prikazivani su i na Hrvatskoj televiziji.


Kratki film Luke Klapana govori o liku i djelu gospodina Božidara Vidakovića koji je davne 1968. godine, poput mnogih svojih sumještana, iz rodnog Kožina, »trbuhom za kruhom« to jest bježeći od siromaštva, otišao u bolji svijet. Za sobom je, poput mnogih Hrvata tada, i Božidar ostavio mnogobrojnu obitelj.


Film Restaurator prikazan je na međunarodnim filmskim festivalima u Hrvatskoj Poljskoj, Turskoj, Srbiji, Republici Kosovo i Italiji, a uvršten je i u HAVC-ov Katalog hrvatskih filmova za 2021. godinu