Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Umjetnički performans

Druženje sa Šantorićem uz meidteransku kavu

Autor: Nikolina Lucić

25.02.2023. 15:31
Druženje sa Šantorićem uz meidteransku kavu

Foto: Arif Sitnica



“Jutro uz mediteransku kavu” naziv je još jednog umjetničkog performansa Juraja Šantorića, koji prati program izložbe “Dolazim u posjetu”. Uz kavu i opušteno druženje razgovaralo se o prisutnosti studenata u gradu te umjetnosti kao jednom od mogućih posrednika. Osim kave i ćakule, posjetiteljima je osigurana i kratka tura izložbom, kroz koju su saznali sve o Šantorićevu radu. Šantorić inače svojom posljednjom izložbom “Dolazim u posjetu” otvara pitanja što znači godinu dana umjetničkog rada, koji je odnos mladih umjetnika i mreže te kakve egzistencijalne uvjete tržište danas pruža mladim akterima u kulturi. Riječ je stoga o istraživanju istraživanja, sveprisutnoj autoreferencijalnosti koja zaposjeda autorove radove. Jer Šantorić umjetničke medije koristi kao metodu kojom istražuje društvene fenomene, antropološke koncepte i književne predloške koji ga okupiraju u njegovoj svakodnevici, kroz promatranje svakodnevice koju preispituje, analizira i zatim interpretira.


Juraj Šantorić rođen je 1997. godine u Zagrebu. Studira etnologiju i antropologiju te filozofiju na Sveučilištu u Zadru. Autor je nekoliko performansa koji problematiziraju pitanja identiteta, pripadnosti, akademskog svijeta i koncipiranja grada. Umjetnost performansa promišlja kao moguću istraživačku i znanstvenu metodu unutar antropologije. U svom radu nastoji kreirati autentični izričaj povezujući znanstvene i umjetničke diskurse u jedan žanr.


Izložba „Dolazim u posjetu“ njegov je prvijenac kojim nastoji zaokružiti, ali i otvoriti, godinu dana djelovanja kao umjetnik.
– Ovo je retrospektiva od mog prvog performansa do 26. siječnja 2023. godine. Oni se bave propitkivanjem vlastitog identiteta, Mediterana i Balkana. Cijela ova izložba iznosi šest tisuća kuna, koliko sam i zaradio tijekom istog razdoblja. Kroz različite koncepte propitujem društvo i umjetnost, kao i njihov odnos prema studentima. Kao student Odjela za etnologiju i antropologiju, te Odjela za filozofiju, s jedne strane nailazim na odobravanje i podršku kolega i nastavnika. No, potpora institucije, tj. Sveučilišta ne postoji ni na kojoj razini, što također komentiram u ovoj izložbi, poručio je Šantorić, kazavši kako je kroz studij i putovanja na svijet i društvo oko nas počeo gledati drugim očima.