Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Natjecanje u Zagrebu

Gestice i ove godine nastupaju na Trepsu

Autor: Portal ZL

17.03.2023. 10:25
Gestice i ove godine nastupaju na Trepsu

Foto: Gestice



Ovu subotu Gestice će sudjelovale na punoljetnom 18. TREPSU, natjecanja u  Zagrebu u Centar za kulturu Trešnjevka. U kategorijama klasičan balet, suvremeni ples, show, jazz, step, društveni i urbani plesni izrazi dolaze gotovo sve plesne skupine iz cijele Hrvatske. Natjecanje tj. kvalifikacije, traju tri tjedna, od 17. do 19. ožujka klasičan i suvremeni ples, od 31. do 02.travnja show, jazz, step i urbani stilovi, 13. i 14.05 trepsići (sve kategorije djece od 3 do 6 godina), a finale je zakazano za kraj svibnja.


Treps događanja tradicionalno se održavaju već 18. puta za redom, a susreti su započinju uvijek u ožujku na kojima se predstavlja preko 800 mladih plesača i plesačica.


U prvom vikendu kvalifikacija putujemo sa jednom skupinom i koreografijom Vjera u kategoriji suvremeni plesni izričaj, dok u drugom vikendu 31.03 i 01.04. sudjelujemo na dva natjecanja. 31.03 smo na Trepsu sa 4 koreografije i dan kasnije 01.04.smo na natjecanju Budućnost u nama u centru za kulturu Travno… Bit će to vrlo zahtjevan vikend za djecu, ali odlično su pripremljeni i jedva čekaju.




Prošle godine Treps je za Gestice bio izuzetno uspješan jer su nakon dugih trinaest godina sudjelovanja i uvijek ulaskom u finale, napokon dobile prvu nagradu.


Najuspješnije koreografije se kvalificiraju za TREPS festival , a najboljima se dodjeljuje samo  prva nagrada po kategorijama, o kojima odlučuje žiri u sastavu: Maja Đurinović,Ljiljana Gvozdenović, Andrej Izmestyev, Koni Kosanović,Una Štalcar Furač i Tihana Strmečki renomirani plesni umjetnici i pedagozi.


– Prošle godine pobjednička koreografije je u D kategoriji  (djevojke 13/15) skupina S5 s koreografijom Lazy song iz posljednje dramsko- plesne produkcije Pila naopako. Skupina koja je u Zadar donijela prvu nagradu su djevojke koje su kroz njihov razvitak i rad plesno sazrijevale. Djevojke su to koje su danas srednjoškolke, a u svoje plesne paučice su ušle kao predškolke. U današnje vrijeme tehnologije, društvenih mreža, Tick- Toka u Gesti djeca ipak ostaju do kraja srednje škole, na što sam izuzetno ponosna. Treba ima ponuditi sadržaj koji će ih zanimati, koji će ih ispuniti, a ne uljuljati u rutinu. Mi u Gesti to uspijevamo jer smo ansambl različitih plesnih izričaja i ovisno o temi predstave, plesni stilovi kroz skupine se mijenjaju. Tako da plešu primjereno dobi skupine, dječje plesni program, jazz dance, contemporary lyrical, musical theather, klasičan balet, kazala je Nena Jurišić umjetnička voditeljica dodavši kako ulazak u društvo najboljih godi i laska, alii dalje priznaje priznati da ove godine, bez obzira na pobjedu prošlogodišnju pobjedu, dižu ljestvicu i nadaju se ulasku u finale.


– Potvrda struke je zaista nešto što dodatno motivira djecu, a nama pedagozima daje zeleno svjetlo. Vremena se mijenjaju, ali ples je oduvijek i u potpunosti prisutan u mom životu, i nakon više od dvadeset godina, raduje me na isti način pedagoški rad i stvaranje kroz glazbu koja je zapravo najveći moderator mojih plesni uradaka. Kad me pitaju ,a najčešće su to djeca, kako je moguće da sam osmislila preko 400 koreografija i kako sve zapamtim, a rijetko se ponavljam, odgovor je uvijek isti. Volim i živim ples i sve ono što on jest, a to je radost, kazala je Jurišić.